Böcker, Nanowrimo, Skriva

Skriva scener

Skriva scener

Jag skriver för brinnande livet … som du kanske vet. Är med i Nanowrimo (National Novel Writing Month) – alltid november – och vill gärna skriva klart mitt kommande råmanus.

Något som är nytt för mig i år är dels att jag har många olika karaktärer som ska lappas ihop med dramatiska händelser, dels att jag får tips via AI om vissa saker i mina scener. Hur kul som helst. Men AI kan inte skriva scenen, bara tipsa. Sen kan jag ta vissa tips och göra om till min egen scen.

Vad ska ingå i en scen?

En scen är alltid knuten till en viss plats, ett visst klockslag och en viss karaktär.

Således behöver jag fundera ut följande för varje scen:

 1. VAR utspelar sig scenen?
  Miljön är viktig. Är den inne eller ute?
  Miljön ser dessutom olika ut beroende på vilken tid på dygnet som scenen utspelar sig i.
 2. NÄR utspelar sig scenen?
  Klockslaget är viktigt. Är det på dagen eller natten? Och i så fall, hur dags?
 3. VILKEN karaktär är knuten till scenen?
  Eftersom jag skriver om många olika karaktärer, måste jag vara noga med att utgå från EN karaktär när jag skriver scenen. Frågan är således VILKEN av dem som intar scenen.
 4. VAD händer i scenen?
  Du måste ha med både händelser (yttre) och känslor (inre) delar. En konflikt eller intrig ska också ingå i scenen annars kan du stryka den.
  Hur tydlig ska du vara med texten? Ska läsaren få veta allt eller bara en del och behöva läsa mellan raderna? Eller du kanske rent av ska lägga in falska spår i scenen?

Ja det är onekligen spännande att skriva scener och glöm inte gestalta!

Vad har hänt här i denna scen-bild, tror du?

Är det kanske hos författaren själv? Eller har det varit inbrott? Är det ett ödehus? Kanske får du, liksom jag, vibbar av bilden och måste skriva av dig kring den?

Lycka till!
Monica