Kommunicera, Må bra

Skvaller eller elakt förtal?

Skvaller eller elakt förtal?

Du har säkert, precis som jag, någon gång blivit utsatt för skvaller eller elakt förtal?

Många gånger har jag blivit utsatt, framför allt av elakhet och avundsjuka över att jag är kreativ och lyckas prestera. Trots att allt i livet handlar om prioriteringar och att alla andra också kan välja att prioritera så som jag gör.

Numera har jag lärt mig. När detta sker, praktiserar jag Sokrates tredubbla filtertest.

Så här funkar den.

NÄR NÅGON SKVALLRAR, PRAKTISERA SOKRATES TRE-DUBBLA FILTERTEST!

I det antika Grekland hade Sokrates ett stort rykte gällande visdom.

En dag kom en person som sa:

― Vet du vad jag just hörde om din vän?

― Vänta lite svarade Sokrates. Innan du berättar för mig skulle jag vilja göra ett test med dig med de tre filtren.

― De tre filtren?

― Ja, fortsatte Sokrates, innan du berättar något om andra är det bra att du tar dig tid att filtrera det du vill säga. Jag kallar det ”de tre filtertesten”. Det första filtret är SANNING. Har du kollat om det du ska berätta är sant?

― Nej, det vet jag inte, jag hörde det precis och skyndade mig hit för att berätta.

― Okej. Så du vet inte om det är sant. Vi fortsätter med det andra filtret; GODHET. Det du vill berätta om min vän är det något bra?

― Åh nej! Tvärtom.

Sokrates frågade vidare:

― Du vill berätta något dåligt om min vän och du är inte ens säker på att de är sant? Kanske kan du fortsätta testet genom det tredje filtret som är ANVÄNDBARHET. Kommer det du vill berätta för mig om min vän att vara till nytta för mig?

― Nja det vet jag inte …

Sokrates sammanfattade.

― Om det du vill berätta om min vän kanske inte är sant, inte är snällt eller användbart, varför ska du berätta det för mig överhuvudtaget?

***

Låt oss alla ta en funderare. VAD är syftet med det vi gärna vill berätta?

Tro inte på allt som alla säger, var inte elak och sprid inga rykten! Låt oss få en GOD VÄRLD i framtiden.

Jag önskar dig en underbar Lucia-dag!

Monica