Böcker, Projekt, Redigera, Skriva

Testläsare – mer att tänka på

Testläsare – mer att tänka på

Alla som skriver vet vikten av testläsare. Men du har kanske inte full koll på vad du bör förvänta dig av dessa?

Här är några användbara tips.

1. Dina testläsare måste vara läsare

Detta verkar uppenbart, men jag har ibland fått personer som erbjudit sig att läsa; personer som aldrig testläst.

En person som bara har läst några få böcker sedan gymnasietiden, bör du förmodligen hoppa över. De kommer inte att ge dig någon form av feedback eftersom de inte vet vad och hur de ska göra.

2. Dina testläsare måste vara pålitliga

En testläsare måste läsa fort och ge återkoppling. Hen kan inte ta tid på sig att läsa färdigt din bok. Du måste få feedback i retur ganska snabbt. Välj testläsare som har tid att engagera sig i ditt skrivande.

3. Dina testläsare måste vara ärliga

Ibland brutalt ärliga. Du letar inte efter beröm. Du letar efter ärlig feedback utifrån en läsares perspektiv så att du inte får dåliga recensioner när din bok publiceras.

4. Dina testläsare bör läsa din genre

Det finns två anledningar till detta. Om de inte vet något om din genre, kan de inte ge bra feedback. Och om de inte läser din genre, är chansen stor att de blir uttråkade och aldrig avslutar din bok.

Tänk igenom vilken genre du skriver i. Om du till exempel är en skräckförfattare som har romantik med i boken, kanske du vill rekrytera en romantik-testläsare för att hjälpa dig med kärleksscenerna.

Be testläsare om hjälp! Det finns en speciell grupp på Facebook för testläsare. Prova där!

Sedan kan du även be andra kända personer i din omgivning om hjälp:

En arbetskollega, en vän till en vän eller en bekant. Men be dem inte överrösa dig med berömd. De ska vara hårda, tuffa och genuint ärliga.

Andra i din omgivning. Du känner de här människorna. Men hur djupt känner du dem? Vågar du lita på deras ärlighet? Annars har du ingen nytta av dem som testläsare.

Personer som inte har testläst åt dig tidigare. Du behöver nya ögon för ditt skrivande. Läsare tenderar att bli mer förlåtande ju mer de läser en viss författare och du behöver nya testläsare för att fånga problemen!

Hur många betaläsare behöver du?

Mer än en, färre än hundra.

Det beror på hur mycket feedback du behöver och om du kommer att vilja göra en eller två test-omgångar. En person räcker inte för att ge dig konsensus om dina romanproblem. Femtio är för många att koordinera i processen.

Tänk på att du kanske får flera människor som går med på att testläsa för dig men som inte kommer att avsluta (eller ibland ens börja) läsa din roman.

Jag fick ungefär tjugo som ville testläsa min senaste roman. Endast sex tog sig igenom texten inom den tidsram jag gav.

Får testläsare betalt?

Ah, den stora frågan: Hur mycket pengar måste jag lägga ut för detta? Svaret är nej, testläsare får inte betalt.

Det finns professionella testläsare att hyra, men de flesta författare har inga pengar att lägga på detta.

De flesta testläsarna blir glada och hedrade över att bli ombedda att testläsa din bok. Håll koll på dina testversioner och deras kontaktinformation!

Tacka dem ömt när de är klara. Det är också vanligt att skicka dem ett gratis exemplar av din publicerade bok. Om de har ställt upp speciellt, överväg att tacka dem i efterordet i romanen.

Testversioner är viktiga för publiceringsprocessen

Enligt min mening är testläsare näst viktigast i publiceringsprocessen. Professionella redaktörer och lektörer är givetvis viktigare.

När du är klar med dina redigeringsrundor, måste du börja förbereda dig för testläsning!

Lycka till!

Monica