Fem tips för att få feedback av testläsare
Fem tips för att få feedback av testläsare
Många frågar mig om de ska skicka till testläsare. Jag svarar alltid att jag verkligen rekommenderar detta.
Här får du – som ska skicka till testläsare – fem tips.
Fem tips
Du har skrivit ett manus. Nu är det dags att testa detta på testläsare.
Läsarens feedback kan lära dig mycket. Men du måste filtrera signalen från bruset. Nyckeln är att du behöver lära dig hur du bearbetar feedbacken för att du ska göra produktiva redigeringar.
Här är några tips!
Jag brukar köra den här processen på de romaner som jag skriver under NaNoWriMo men inte förrän jag har redigerat klart, vilket kan ta ett helt år.
Första gångerna blev jag utmattad av ansträngningen att få tillbaka svaren från testläsarna.
Här är en femstegsprocess som du kan använda dig av.
1. Förarbete
Innan du skickar ut ditt manuskript, måste det vara noga redigerat korrekturläst minst en gång (normalt kör jag sjutton redigeringsrundor). Målet med testläsningen är att få en realistisk läsarreaktion, och rörig formatering och stavfel stör läsaren.
Du bör ge dina testläsare specifik vägledning om hur de lämnar feedback till dig.
För att bibehålla läsarna i flödet, be dem bara svara på några korta frågor i slutet av varje kapitel. Håll frågorna korta och specifika. Till exempel:
- Vad gillade du mest med det här kapitlet?
- Var det något du tyckte var förvirrande eller svårt att ta in?
- Vad är du nyfiken på?
- Hakade slutet upp sig för dig eller fick det dig att vilja läsa nästa kapitel?
Den här strukturen gör det lättare för testläsaren att ge feedback och lättare för dig att jämföra de olika läsarnas reaktioner.
Skicka aldrig redigerbara filer, typ Word-filer. Jag rekommenderar att du skickar PDF-filer och gärna markerade med en vattenstämpel.
Samla all feedback på ett ställe. Jag brukar göra en Excel-fil. Då är det lättare att jämföra och se i efterhand, innan du sedan tar tag i nästa redigering.
2. Samla in och kategorisera feedback
När du samlar in all feedback rekommenderar jag att du grupperar den efter läsare och kapitel och sorterar den i kategorier:
- Ignorera: feedback utanför målet eller saker du inte håller med om.
- Behåll: positiv feedback om saker som läsaren älskade.
- Tänk på: feedback som du inte är säker på.
- Att göra: förslag som du håller med om och vill införliva genom ny redigering.
Ja, du bör ignorera viss feedback. Jag har ibland fått feedback som jag beslutat att inte bry mig om eftersom det då kanske gäller något som jag VET är sanning (utifrån noggrann research). Det kan också vara att en läsare inte gillar ett skämt eller en viss scen som du tycker har betydelse. Ignorera då den kommenteraren.
Och om någon säger att de älskade ett visst ögonblick eller scen, glöm aldrig den kommentaren! Att behålla det som fungerar är lika viktigt som att redigera det som inte gör det.
3. Bearbeta din feedback
När du har fått all feedback samlad och kategoriserad är det dags att bestämma vad du ska göra åt det. Så här kan du tänka:
- Ignorera feedback, markerad med “ignorera”. Glöm den!
- Feedback som du har markerat med “behåll” men lagt åt sidan, ha den till hands. Du kanske kommer tillbaka till den senare.
- Feedback som du har markerat som “överväg”, fundera över den. När du bestämt dig, ändra den till “ignorera”, “behåll” eller “att göra”. Om du inte kan bestämma dig, ignorera. Du har mycket ändå att ta tag i.
- Nu har du en stor bunt “att-göra”. Läs igenom samtliga och lägg märke till var du ser ett mönster. När du ser en röd tråd, plocka ut dessa uppgifter och rada upp dem som en tidslinje från början till slutet av boken.
- Titta igenom “behåll”-feedbacken, och om någon av den relaterar till tråden du har skapat, infoga den i tråden. Kom ihåg att du inte vill redigera de delar som vissa människor redan älskar!
- Nu har du flera redaktionella trådar. Var och en kommer givetvis att fokusera på en stor idé. Det kan vara kommentarer såsom “huvudpersonen måste vara mer aktiv” eller “ta bort den där scenen.” Ge varje tråd en etikett så att du kan hålla reda på den.
- Slutligen, rangordna feedbacktrådarna. Börja redigera den tråd som har störst påverkan på din text.
4. Redigeringspass
Nu blir det roligt!
Du har organiserat din feedback i trådar och förhoppningsvis har du fått några bra idéer för hur du kan förbättra texten.
Börja med den tråd du rankade högst och arbeta dig igenom uppgifterna. Jag gillar att lägga feedback i kronologisk ordning. Arbeta igenom texten framifrån och markera var och en punkt som “klar” när du åtgärdat den.
När du avslutar en tråd har du gjort en rejäl redigering av texten och förhoppningsvis gjort den mycket bättre.
5. Upprepa
När jag har avslutat ett nytt utkast ber jag ofta om att få en ny test-feedback. När jag ser många fler positiva kommentarer vet jag att jag har gjort framsteg.
Men gör inte mer än två testläsningsrundor.
Lycka till!
Monica