Böcker, Bokrecension

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel – av Ruth Kvarnström Jones – recension

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel – av Ruth Kvarnström Jones – recension

— Årets bok 2023 —

Format: Ljudbok

Serie: Stockholms pärlor (del 1)

Inläsare: Katarina Ewerlöf

Utgivningsdatum: 2023-08-31

Förlag: Printz Publishing

ISBN: 9789177717133

Recensionsex: Nej

 

Jag är med i en bokcirkel i Bovieran där jag bor och valet denna månad var den här boken. Den gick inte att få tag i på biblioteket, varken som tryckt eller e-bok. Så jag beslutade mig för att – återigen – testa ljudbok. Något som jag inte klarat av tidigare. Jag har gjort åtskilliga försök under åren. En ljudbok har inte funkat för mig.

Men det var innan jag fick tag i den här guldgruvan!!

Detta är verkligen ”årets bok 2023” för mig!

 

Typ av bok: Feelgood / historisk roman

Hur fångade inledningen mig: Wow, säger jag bara … Vilken bok! Den har allt som jag önskar av en underhållande roman.

Eftersom det är en ljudbok, citerar jag inte inledningen i denna recension. Men jag kan tillägga att jag gillade Katarina Ewerlöfs utmärkta uppläsning.

VILKEN är själva handlingen: Handlingen utspelar sig bland ägare och anställda på Grand Hotel i Stockholm i början av 1900-talet.

Intrigerna: Härligt dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina och tydliga.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

”I början av 1900-talet är Stockholm en stad i förändring. Medan rika drömmer om större bostäder med alla de nya faciliteter som pengar kan erbjuda, drömmer de fattiga om mat till familjen, en rimlig lön och färre råttor på gatorna.

Vid vattnet mitt emot slottet tronar Grand Hôtel, den omtalade juvelen i turistnäringen. Men hotellet är i ekonomisk knipa och styrelsen behöver en särskild kvinnas begåvning för att lyfta hotellet till nya höjder. Wilhelmina Skogh äger ett pärlband av hotell längs de svenska järnvägarna, och ser Grand Hôtels potential och betydelse för staden. Men hon är en lika fruktad som respekterad chef.

Samtidigt anländer den unga Ottilia till storstan från Rättvik för att påbörja sin anställning på det mytomspunna hotellet. Tillsammans med ett gäng andra kvinnor får hon kämpa mot orättvisor och hinder i en mansstyrd bransch. Kvinnor förväntas ju sköta hemmet – men vad är ett hotell om inte ett hem?”

Mest positivt

Välskriven historisk roman där läsaren får lära känna varje karaktär på djupet. Underbart uppläst av Ewerlöf. Gripande. Spännande. Exalterande. Definitivt årets bok för mig 2023.

Minst positivt

Att den tog slut … 😉
Hittade inget negativt och önskar verkligen få en uppföljare till denna. Längtar!

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, brukar jag dela utvalda texter ur boken. Det kan jag tyvärr inte göra denna gång eftersom jag lyssnade på en ljudbok.

Och det är inte sista gången jag lyssnar på någon ljudbok, kan jag lova. En otrolig upplevelse som aldrig tidigare har fungerat för mig.

Summering

En fantastisk roman som jag ger full pott, dvs 5 av 5 pennor. Hade jag kunnat, hade den fått 10 pennor.

Läs den, lyssna på den! Oförglömlig! Den fastnade för livet hos mig – som en av de få böcker som jag aldrig kommer att glömma bort.

Vid pennan

Monica