AI, Böcker, Marknadsföring, Skriva

Bokens titel – tips

Bokens titel – tips

Du har skrivit kanske skrivit en bok, ett blogginlägg, en artikel eller liknande? Nu är du redo att låta andra läsa, men en sak saknas; den perfekta boktiteln eller romantiteln.

Titeln kommer att fånga läsarnas uppmärksamhet. Den är kanske den avgörande faktorn för om de läser din bok eller inte.

Här är några tips kring boktitlar!

Ja, som du vet har jag skrivit massor. Fram tills nu är det sjuttio fackböcker, två barnböcker, en roman och cirka trettio noveller i olika antologier. Så jag har onekligen lite erfarenhet av vad som slår. Ändå kan det gå fel, givetvis.

Hur du hittar de bästa titlarna för böcker och bloggar

Boktitlar och blogginlägg är väldigt olika. Beroende på vilken genre du vill jobba med, kommer du att behöva använda olika taktik. Här är några strategier för var och en.

Facklitteraturtitlar

När du ger namn åt en fackbok är det bäst att vara väldigt tydlig med vad din bok gör för läsaren. Inom facklitteratur bör du sträva efter enkelhet och tydlighet.

En av mina favoritbokstitlar är Stephen Coveys ”De 7 goda vanorna”, en bok som jag läste för ca tjugofem år sedan och den sitter fortfarande fast i min hjärna. Boken låg dessutom till grund för min certifiering som effektivitetskonsult vid den tiden.

Alla bästsäljande fackböcker har titlar som mycket tydligt visar vad som finns inuti omslaget. Författaren talar på förhand om vad hen planerar att lära ut och erbjuda dig.

Om vi jämför detta med några av mina senaste fackboksalster, är dessa (du kan läsa mer om dem om du klickar på länken vid varje bok):

Romantitlar

När du skriver skönlitteratur, kan du sväva ut lite mer kring titeln.

Några av de bästa skönlitterära titlarna är de som du inte förstår förrän i mitten eller slutet av boken. Men de kan också vara signifikanta, såsom:

  • En storm i hamnen av Birgitta Bergin
  • Björnstad av Fredrik Backman
  • Etthundra mil av Jojo Moyes

Några av mina favoritböcker ;-).

Min roman fick namnet PORTEN TILL FRIHETEN (Porten till friheten – Monica Ivesköld – Häftad (9789189261129) | Bokus) eftersom den titeln symboliserade hela innehållet.

I mina kommande romaner ELVIRA OCH STIG samt MAMMA LÅT MIG LEVA har jag också valt att skriva en titel som är signifikant för hela romanen.

Övning

Här är en rolig övning för dig som författare.

Gå till din bokhandel (fysiskt eller på nätet) och gå genom de skönlitterära böckerna. Välj ut de böcker som verkar intressanta för dig och skriv ner dessa titlar.

Jämför dem. Vad har de gemensamt? Varför valde du dem? Vad stack ut?

Blogginlägg

Även här försöker jag vara tydlig, se ovan titel.

Det finns några sätt över hur du kan fånga folks uppmärksamhet och få fler klick för ditt blogginlägg. Prova att inkludera:

  • Siffror (t ex 12 tips för att göra bättre smörgåsar)
  • “Hur du …” eller ”Så här gör du …” (t ex Hur man gör den perfekta grillade ostsmörgåsen)

Blogginläggstitlar följer liknande regler som facklitteraturtitlar, men har samma kreativa frihet som skönlitterära titlar. När människor skummar på internet är all information bara ett klick bort.

Blogginläggets titlar måste vara tydliga, men också tillräckligt kreativa för att skilja dem från hundratals andra blogginlägg på internet.

Be AI om hjälp med titeln

Men det går även att be AI hjälpa till med titlarna.

Så här skrev jag exempelvis till AI och frågade om en bra titel. Min arbetstitel är SJÄLARS SPEGLINGAR. Den är ganska okej, men det är alltid bra att ha flera alternativ på lut, eller hur?

Min fråga till AI:

Kan du hjälpa mig med en titel för en roman som handlar om flera olika karaktärer. Huvudkaraktärerna är Solveig och Asbjörn men deras vänner har också starka karaktärer. Solveig och Asbjörn förlorar fyra barn.

Svaret från AI var:
“Skuggor av Liv: En Berättelse om Kärlek, Förlust och Återuppbyggnad”.

Avslutningsvis

När du ska skriva en titel, fråga dig alltid:

― Hur kommer läsaren att uppfatta min titel?

Lycka till!

Monica