Böcker, Redigera, Skriva

Att bli utgiven – fyra värdefulla tips

Att bli utgiven – fyra värdefulla tips

Att bli utgiven är rena lotteriet. Ibland går det fort, andra gånger blir du kanske refuserad hundra gånger. Det gäller att inte ge upp. Men här är några användbara tips.

Första och sista sidan i ditt manus

Alla förlag börjar läsa på första sidan men ibland kikar de även på sista, för att se hur du knyter ihop din story. Därför är det viktigt att första stycket krokar fast dem och att det är förlösande på sista sidan.

Hisspitchen

Hisspitchen är viktig. Som jag skrev i en facebook-grupp:

Precis så ska du göra! Börja md premissen. En enda mening där du klämmer till med kärnan i din berättelse. Sporra läsaren!

Utveckla sedan premissen till en kort intresseväckare, en så kallad hisspitch. Den får aldrig överstiga 60 sekunder när du läser den högt. Tanken är att den ska vara kryddad och få förlaget att läsa din text.

Ta professionell hjälp och redigera texten noggrant

Be yrkesproffs hjälpa dig med texten. Det kostar en slant, men kan vara väl värt i slutänden.

Själv kör jag i snitt sjutton redigeringsrundor på skönlitteratur. Jag har även skrivit en fackbok – REDIGERA FRAMGÅNGSRIKT (du kan hitta den här: Redigera framgångsRIKT (bod.se)) ifall du vill ha stöd i ditt redigerande. Det är en liten bok som hjälper dig steg-för-steg med redigeringen innan du skickar in till förlag eller någon lektör/redaktör.

Att skicka till förlag är som att söka jobb

Hur förbereder du dig för en jobb-intervju?

På samma sätt behöver du förbereda dig när du skickar din text till ett förlag.

Ett noggrant bearbetat följebrev – utifrån vad förlaget vill veta om DIG och din bok – är genomtänkt. I brevet använder du hisspitchen och gör sedan en kort, kärnfull beskrivning av dig.

 

Lycka till med utgivningen!

Monica