Böcker, Skriva

Att skapa miljögestaltning

Att skapa miljögestaltning

När du skriver bör du gestalta miljöer så att dessa väcker läsaren. Själv har jag förmånen att få bo i en Boviera (betyder bo vid rivieran) i södra Sverige. Vi har en ljuvlig vinterträdgård och mitt kontor gränsar till denna. Så när jag tittar ut, vinter som sommar, har jag palmer och växter framför mig. Allt är extremt grönt. Här ser du min ingång från vinterträdgården.

 

 

Här kan du se en av mina miljöbeskrivningar:

Jag lyfter mobiltelefonen, öppnar mina foton och ser filmen som jag tog på stranden i Spanien.

Lyssnar på vågornas brus, längtar. Den gången var jag där ensam. Filmen är som en meditation.

Dofterna från havet, sältan på mina läppar, vinden som smeker min hud, tyngdlös när jag når vattnet, räkor i vitlök leker med magen efter en välbehövd lunch.

Jag ruskar av mig vattnet som droppar från håret. Så som en herrelös hund hade gjort. Ler mot grannar som fläker i solstolarna.
Suckar tungt vid minnet. Längtan etsar sig fast. Snart är det dags för ett nytt besök i min älskade lägenhet, en tur till stranden, avslappning, rekreation, läsning, avkoppling.
Stänger datorn, vräker mig i stolen på altanen, tar upp boken och drömmer att jag är vid min älsklingsstrand – Mil Palmeras.

 

Gav den dig några bilder? Kan du se stranden framför dig? Möjligen skulle jag kunna lägga till hur vinden susar i palmerna.

 

Väl valda ord ger läsaren egna bilder.

Det gäller dock att inte bli långrandig. Jag läste en gång en roman i vilken författaren beskriv en tur på Lanzarote. Efter tre sidor, hade jag tappat intresset. Så håll dina miljögestaltningar korta.

 

Här bjuder jag på en annan beskrivning:

 

Ljudet av springande kattfötter. Tystnad. En duns som jag visste kom av ett hopp ner från matbordet. Skrällen och förvissningen om att en kruka hade åkt i golvet, talade sitt tydliga språk. Vad hade kattungen hittat på? Varken mat eller blommor i fönsterkarmen var säkra vid framfarten.

 

Kan du se detta framför dig? Får du en bild över vad kattungen hittar på, vad som händer i rummet?

 

Eller den här texten:

 

Mörkret smyger sig sakta på, ett efter ett faller lövbladen till marken, elementen går på högtryck. Klockan slår tunga slag. De krasar i gruset. Är hon förföljd? Och om så är fallet, är det en levande varelse bakom henne?

 

Vad händer när du läser ovanstående text? Var tror du att hon befinner sig? Kanske gissar du på en kyrkogård, eller …? Trots att jag aldrig nämner det, men klockan kan faktiskt vara en kyrkklocka, gruset kanske är gångarna på kyrkogården och vem vet, det kan vara en ande som förföljer henne?

Var tror du karaktären befinner sig i denna beskrivning?

Hon ryckte undan min tallrik innan jag hade hunnit äta upp.
― Du äter för långsamt, väste hon. Det finns andra gäster som väntar på bordet.

 

Precis, på en restaurang med en ganska oförskämd servitris.

 

Ja gestaltning är viktig och miljögestaltning likaså. Men den behöver inte vara uttänjd och långtråkig. Skriv den kort och koncis. Använd dina sinnen.

Ett tips är att gå igenom varje scen och se till att den har någon liten form av miljögestaltning. Du vill väl inte missa att ge läsaren den upplevelsen?

Lycka till!

Monica