Böcker, Projekt, Skriva

Skapa en säljande baksidestext till din bok

Skapa en säljande baksidestext till din bok

Vad är det första du kollar på en bok förutom omslaget? Jag skulle slå vad om, oavsett om du är på biblioteket, i en bokhandel eller handlar online, så är det baksidestexten. Vad betyder den för dig som författare? Du måste veta hur man skriver en baksidestext.

Precis som med dialog, behöver du veta hur du skriver en bra baksidestext som särskiljer de bästa författarna.

Vad avgör om en baksidestext är bra eller dålig?

Finns det sätt som du som författare kan vara uppmärksam på avseende baksidestext? Skrivtips som kan hjälpa dig att skriva bättre baksidestext och snabbare?

Här är några av mina tips.

Vad är en baksidestext, egentligen?

Oavsett om du skriver skönlitteratur eller fackböcker, behöver du skriva fascinerande baksidestext.

En baksidestext är en av de mest avgörande delarna för att sälja din bok. Ofta bland det svåraste för författaren att komma på.

Baksidestexten är inte en sammanfattning eller en bokrapport. Det är en annons för att fånga potentiella läsare.

Tänk på baksidestexten som ett bokmarknadsföringsverktyg.

Hur skriver du en baksidestext?

Du bör följa följande fem tips oavsett om du har skrivit en fack- eller skönlitterär bok.

​1. Håll den kort.

Någonstans runt 150-250 ord. Inte mer än tre stycken, rekommenderas. Du vill inte tråka ut folk. Det betyder att du bör lägga mindre tid på att förklara detaljer och mer fokus på handlingen. Vilka är de krokar du vill fånga läsaren med? Vad sticker ut och hur skapar dessa händelser och beslut en unik karaktär som fattar ett beslut som driver hen in i någon form av äventyr eller livsförändrande händelse?

Skrev du en premiss? Använde du skrivstrukturen för din handling? Det här kan vara ett bra tillfälle att se över allt igen och använda dessa nyckelpunkter.

2. Skriv i tredje person för skönlitteratur och gärna i andra person (DU) för fackböcker

Det spelar ingen roll om boken är skriven i första person. Det här är inte boken, det är reklam.

Du behöver berätta för läsarna vad boken handlar om. Tredje person fungerar utmärkt för en effektiv baksidestext. Och du, glöm inte att skriva i andra personer – DU – för fackböcker. Rikta all uppmärksamhet åt vad boken gör för din läsare.

3. Överdriv inte

Skriv i enkla, raka termer. Ingen prosa eller utförlig text. Beskrivningar som tar in alltför mycket, särskilt med adverb, kommer att signalera att du försöker göra boken bättre än den är.

Om din berättelse har en intressant handling, borde enbart handlingen kunna få den att sticka ut.

​4. Använd en krok

Precis som din bok behöver en krok på första sidan, så behöver din baksides det. Ingen kommer att fortsätta läsa, än mindre hela boken, om den första raden är tråkig som en rostad brödskiva.

Dessutom är detta ofta det enda en onlineshoppare ser innan de uppmanas att klicka för att se mer, och du vill att de ska klicka sig vidare och köpa boken.

Hur skapar du en krok? Använd exempelvis ironi! Det betyder att du måste visa varför din hjälte är den minst sannolika hjälten.

5. Använd nyckelord och känslor

Känslomässiga ord, som ordet ”passion”, fungerar för både facklitteratur och skönlitterära baksidestexter. Du kan Google på kraftorden för att hitta några bra. Överdriv inte!

Du bör också överväga vilka personer som googlar särskilt för fackböcker – din beskrivning av facklitteraturen måste inkludera problemet som potentiella läsare söker på nätet.

Nyckelord berättar i slutändan för läsaren varför den här boken är till för dem.

Några idéer:

  • Kriminalböcker innehåller ett mord
  • Unga vuxenböcker gillar om du jobbar med bågar för vuxna
  • Fantasy-läsaren vill uppleva magi
  • Action-läsaren vill se hot på något sätt

Hur du skriver en baksidestext för facklitteratur

Fackböcker har annorlunda beskrivningar. De inkluderar ofta en punktlista för att beskriva bokens mål och procedurer och talar mer om författaren än själva boken. Här är några tips för hur du skriver en baksidestext för en facklitteratur:

Börja med att skapa en hisspitch baserad på premissen. Pitchen får inte överstiga 60 sekunder när du läser den högt och premissen är ALLTID endast EN enda mening.

1. Gör den relevant

Förklara varför läsaren ska välja den här boken framför andra, vad hen kommer att få ut av boken och hur boken kommer att ge detta.

2. Lägg till din expertis

Varför är du den som hjälper läsaren i stället för någon annan person? Varför ska de läsa just din bok?

Fackböcker måste skrivas av rätt person för ämnet. Läsare plockar upp facklitteratur för att lära sig något. Läraren/handledaren som ger insikt i detta ämne måste ha erfarenhet och exceptionell insikt.

Exempel från min 70e fackbok – SKRIVA FACKBÖCKER

Så här har jag skrivit på baksidestexten:

Med den här boken lär du dig att skriva fackböcker.

Du kommer att få tips kring:

– Hur du startar ditt projekt

– Temat

– Rubrikerna

– Arbetsnamn

– Pitch

– Struktur och planering, det vill säga få insikter i hur du skapar en välfungerande

struktur som leder läsaren genom din bok på ett naturligt sätt

Åtgärdsplan och projektplan

– Bilder

– Röda tråden

– Disposition

– Testläsning

– Redigering

– LIX

– Titelsidor, innehållsförteckning, impressum, sakregister

– Inlaga och utgivning

– Marknadsföring

Med andra ord; en checklista från idé till utgivning med handfasta råd 

Hur du skriver en baksidestext för skönlitteratur

Skönlitterära baksidestexter är vi mest bekanta med. De låter dig undra vad som händer i slutet av boken. Se dem som din boks filmtrailer. Här är några saker att tänka på när du skriver en skönlitterär baksidestext:

1. Var tydlig med genren

Det bör inte finnas någon tveksamhet från läsarens sida. Håll informationen till huvudgenren. Med andra ord, om du skriver en psykologisk thriller, koncentrera dig inte på den romantiska subplotten.

2. Tipsa om klimax, avslöja inget

Återigen, en baksidestext är inte en sammanfattning. Men en bra baksidestext kan användas som en del av din pitch i ditt följebrev.

I slutändan är baksidestexten ett marknadsföringsverktyg för att få folk att läsa boken. Ingen kommer att läsa den om de vet slutet.

Glöm inte:
Baksidestexten är ett bra sätt att planera din bok innan du skriver den.

Du behöver träning

Precis som med allt annat krävs studier och övning att skriva en baksidestext.

Välj ut några favoritböcker ur din bokhylla. Läs deras baksidestexter. Vad gör dem spännande? När du läser baksidestexter i butiken eller online, var medveten om vad du fäster dig vid och varför.

Skriv tre olika baksidestexter för din bok. Visa alla tre för familj, kamrater, och i Facebook-grupper. Be om feedback. Vilken text föredrar de? Skulle de läsa den utifrån vad texten säger? Om inte, varför?

Det är viktigt att höra vad andra tycker. Du försöker sälja boken! Var uppmärksam på feedback och omarbeta efter behov. Så småningom blir det bra.

Lycka till!

Monica