In media res – börja berättelsen mitt i
In media res – börja berättelsen mitt i
Jag har tidigare skrivit om ”In media res”, dvs att börja en berättelse mitt i händelsens centrum.
Här kan du se vad jag skrev den gången.
”In media res” är ett berättartekniskt begrepp.
Då blir helheten tydligare för läsaren. Detta gör att läsaren kastas rakt in i det mest spännande som kan hända.
Ett klassiskt exempel på en roman, som börjar så, är Hemsöborna.
”Han kom som ett yrväder en aprilafton med ett höganäskrus i en svångrem om halsen. Clara och Lotten voro inne med skötekan för att hämta honom på Dalaröbrygga men de dröjo evigheter innan de kommo i båt.”
Du kan se att romanen börjar i en scen som egentligen sker längre in i handlingen. Läsaren får inte någon introduktion eller förklaring utan hamnar mitt i händelseförloppet. Det är detta som är in media res.
Både boken Odysseen och Illiaden av Homeros är andra exempel på romaner som börjar in media res. Den gudomliga komedin av Dante Alighieri är ett annat exempel. TV-serien Breaking Bad är ytterligare ett exempel.
Hur ska du göra?
För att skriva in media res, gör så här:
- Börja i mitten av din story
Starta med en klimax-scen, en stor konflikt, något som krokar fast läsaren direkt. - Infoga bakgrundsstoryn allteftersom
Detta kan du göra genom att gå bakåt eller använda dig av flashbacks, och skriva en så kallad flätad roman (som jag har gjort i min roman PORTEN TILL FRIHETEN där Henrietta – som ligger på sjukhuset och inte vet om hon ska överleva går tillbaka till minnesbilder från barndomen). Så sker även i min kommande roman ELVIRA OCH STIG. - Skapa en akut scen
Scenen du startar med ska vara kritisk för huvudkaraktären och integrerad i plotten. Läsaren ska direkt fråga sig VAD och VARFÖR detta händer samt bli nyfiken på HUR karaktären ska lösa problemet.
Fler in media res-uppstarter är:
- ”Äntligen stod prästen i predikstolen.” – Gösta Berlings saga från 1891
- ”Maria Szepelinka-Adamsson hade nittio sekunder kvar i livet” – I nationens intresse av Guillou
Här kan du läsa början på mina romaner. PORTEN TILL FRIHETEN är utgiven. ELVIRA OCH STIG samt MAMMA LÅT MIG LEVA är båda skickade till förlag. Hoppas på utgivning under 2024.
Porten till friheten
Så här startar den:
Blicken irrade omkring i det lilla utrymmet. Till höger om henne hängde ett röd-orange-rutigt skynke från en list i taket. Sakta sträckte hon ut handen för att känna på det kraftfulla ulltyget. Om hon levde borde hon få ett allergianfall eftersom hon normalt inte tålde ull i tyger. Inget hände. Kanske var hon död?
Elvira och Stig
Så här startar den:
1957
Det ringde på dörren. Elvira, liten och nätt, reste sig från köksstolen och trippade ut i den mörka långsmala hallen. Lillpojken Anders, fyra år, sprang runt fötterna på henne.
— Flytta på dig så jag kan öppna, sa Elvira och log mot pojken samtidigt som hon rufsade om i hans blonda lockar.
Elvira låste upp ytterdörren. Utanför stod svägerskan Lily med rynkade ögonbryn och mungiporna nerdragna.
— Men Lily, vad har hänt, sa Elvira och iakttog Lilys ögon som flackade fram och tillbaka.
Lily svalde flera gånger innan hon svarade.
— Släng på dig kappan och följ med mig med detsamma. Stig ligger på sjukhuset. Det är allvarligt. Skynda dig.
Mamma låt mig leva
Så här startar den:
Spänningen stiger när Henrietta och hennes kollegor närmar sig slottet från 1500-talet, byggt av Kristian III från Danmark. Här ska festen hållas. Slottet är omgivet av en bred vallgrav med smutsigt vatten.
Jag hoppas att detta får dig att tänka till. Hur startar din roman? Fångar du läsaren direkt? Blir hen nyfiken och undrar vad som händer, varför det händer och hur karaktären ska lösa eventuella problem?
Lycka till!
Monica