Böcker, Bokrecension

Ett hemligt liv av Set Mattsson – recension

Ett hemligt liv av Set Mattsson – recension

Format: E-bok

Utgivningsdatum: 2019-08-07

Förlag: Historiska media

Antal sidor: 375

ISBN: 9789175457741

Recensionsex: Nej. Inlånad via biblioteket som e-bok.

Typ av bok: Kriminalroman

Hur fångade inledningen mig: Blev krokad direkt.

VILKEN är själva handlingen: En kriminalhistoria baserad på händelser i Malmö 1955.
Så här står det på internet om boken:
”Ett hemligt liv
 är förutom en spännande kriminalroman också en skildring av ett samhälle som präglas av trångsynthet och hat mot homosexuella vilket blev följden av de ökända så kallade Kejne- och Haijbyaffärerna som sände chockvågor över landet några år tidigare.”

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina. Många igenkänningar av Malmö.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

”I maj får polisen in en anmälan om ett oroande försvinnande. Mannen som saknas är en svensk militär med stor kännedom om det svenska luftvärnet varför säkerhetstjänsten misstänker att han kan vara inblandad i någon spionaffär. När en man några dagar senare hittas mördad i sin lägenhet står det dock klart att offret är den försvunne militären.

Det första mordet följs av ännu ett. Douglas Palm och hans män misstänker tidigt att det är samma gärningsman som ligger bakom de två morden, men jakten försvåras av att de inte lyckas finna något klart motiv bakom dåden. Vad har de båda männen gemensamt som Palm och hans män missar?”

Mest positivt

Välskriven roman. Lättläst.

Minst positivt

Tjatigt med all rökning på alla sidor.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, brukar jag dela utvalda texter ur boken. Alla dialoger (som i boken är skrivna med citationstecken) är här skrivna med talstreck.

Sidan 100

”― Och vad vill ni ha att dricka?
― En öl, tack.
När det immiga glaset stod på bordet, tvingade han bort blicken från hennes nylondraperade, fasta vader och tänkte på vad som bekymrade Kaj. Om det hänt något på verkstaden, borde Palm känna till det. Det var överenskommelsen han hade med verkmästare; han skulle höra va sig om det uppstod problem. Fram till nu hade han bara ringt en gång, när han misstänkt att det försvunnit reservdelar till en motor. Men det visade sig vara ett missförstånd som turligt nog upptäckte innan Kaj anklagads.
Var det någon där hemma? Problem med hans mor eller kanske hans andra syster? Hon var tre år äldre än Klara och hade enligt Kaj fått ta emot mycket stryk av modern. För ett år sedan tröttnade hon och flydde både hemmet och staden. Sedan dess hade hon inte hörts av, men kanske var hon tillbaka och ställde till med bekymmer. Vad fick en stark, ung man som nyss fyllt tjugo att rasa ihop som korthus? En kvinna? Olycklig kärlek? Ja, det var kanske trots allt det troligaste, att Kaj hade kärleksbekymmer.”

Sidan 200

”― Har vi ett namn på honom? sa Zjukov när det passerade Värnhemstorget och fortsatte mot Kirseberg.
― Sjöberg, sa Palm. Ivar Sjöberg.
Ute på Lundavägen lättade trafiken och snart passerade de Centralfängelset. Indianens flickvän bodde i ett av de gula trevåningshusen som låg på rad och i folkmun kallades för Kinesiska muren.
Zjukov bromsade in vid trottoarkanten framför en port med nummer sjuttiotre och slog av motorn.
― Tror ni att hon har misstänkt honom? sa han. Jag menar, han kan ju inte vara normal.
― Kanske. Vet vi vad hon heter?
―Fröken Nilsson. Iris Nilsson.
De steg ur bilen och Palm kastade en blick mot fönsterraderna. Kanske hade hon redan sett dem. Att de var poliser kunde ett litet barn ha räknat ut. Hon bodde på andra våningen. Palm tryckte in ringklockan och sedan stod hon där. Iris Nilsson, mal med blekt ansikte, som om hon inte varit utomhus på månader, klädd i blå bomullsklänning och ett vitt förkläde. Barfota och med håret dolt under en slarvigt knuten röd scarf.”

Summering

En välskriven, aningen tjatig (kring rökningen) roman som jag ger 3 av 5 pennor. Rekommenderas! Vill du läsa om Malmö, är det värd tiden. Trovärdiga karaktärer.

Vid pennan

Monica