Böcker, Marknadsföring, Projekt, Redigera, Skriva, Sociala medier och appar, Webbsidor

Att bli författare – några viktiga tips

Att bli författare – några viktiga tips

Jag har haft stora diskussioner på Instagram om det här att få kalla sig författare. När får jag göra det?

Ja du, det finns de som kallar sig författare trots att de inte ens gett ut en bok. Andra, som kanske gett ut massor med böcker, vill ändå inte kalla sig författare.

Jag tror att det har att göra med etik och moral, kanske även rädsla.

 

Själv kallade jag mig författare när jag hade gett ut ett femtiotal fackböcker. Det var nämligen inte viktigt för mig att kalla mig författare. Men numera, när jag har gått i pension, har jag ingen annan titel. Jag ÄR författare. Punkt – slut.

Dessutom har jag publicerat sjuttio fackböcker, två barnböcker, en roman och ett trettiotal noveller i antologier. Jag har skrivit mycket mer som väntar på utgivning. Exempelvis åtta nya roman-manus, ett tiotal fackboks-manus och ett barnboksmanus.

Att skriva tar inte lång stund för mig. Jag brukar årligen i samband med Nanowrimo (National novel writing month) skriva ett råmanus för en ny roman. Sedan får den ligga till sig och lagras – som ett exklusivt vin eller en ost – i minst ett år. Därefter börjar redigeringsarbetet. DET tar tid. Minst sjutton redigeringsrundor tar ETT år cirka.

Men för att återgå till författar-yrket, så tycker jag att det kräver stor kännedom om själva hantverket. Jag kallade mig inte författare förrän jag hade gått ett hundratal olika utbildningar inom yrket. Och då var jag dessutom färdig att själv ge utbildningar i ämnet. Jag har utbildat massor under ett stort antal år och de senaste tio åren även via onlinekurser. Dessa la jag ner under våren 2023. Men det finns några fackböcker i ämnet och fler kommer. Jag lovar.

De flesta som vill skriva har något att berätta. Kanske vill du roa eller oroa underhålla eller provocera?

Genom att skriva hoppas du att dina tankar och idéer finns kvar för eftervärlden. Åtminstone är det så för mig.

Min mission i livet är att få andra människor att växa. Därför skriver jag fackböcker om sådant som jag utbildat i under många år.

Dessutom är det kreativt att skriva. Och som jag skrivit på baksidan av min sjuttionde fackbok – SKRIVA FACKBÖCKER:

”Jag är en driftig skapare, en färgglad visionär och konstnär. Mitt liv består av en symfoni av ord som vill ut och skapelser som dansar tillsammans.”

Så är det! Jag målar också – inte bara med ord.

Fördelen med att skriva är också att du kan göra det helt utifrån din egen planering. Men glöm inte planera! Annars blir det kanske enbart en dröm som inte går i uppfyllelse. Nej, LEV din dröm!

Vilka kunskaper behöver du?

Att vara författare handlar inte enbart om skrivandet. Du måste kunna hantverket. Ska du skriva skönlitterärt behöver du lära dig om den dramatiska kurvan, om tempus, perspektiv och hur du fångar läsaren – för att ta några exempel. Det finns många, många fler.

Du behöver kunna hantera programvarorna i datorn. Skapa struktur och planering. Själv planerar jag i detalj det jag skriver och redigerar. Jag använder många olika programvaror för att påbörja en bok. OneNote är ett förträffligt program för research. Scrivener eller Word för att skriva texten, osv.

Att göra noggrann research krävs. Jag brukar ägna min tid under ett år att göra research inför november när jag skriver skönlitteratur.

Du måste sedan köpa in ett antal tjänster av proffs – om du inte har kunskapen. Lektör/Redaktör är en tjänst, omslagsillustratör och layoutare är andra.

När boken väl är tryckt behöver du kunskap om marknadsföring och försäljning, nätverkande, presentationsteknik mm. Idag sker mycket av detta i sociala medier och du behöver därför kunna hantera dessa. En egen webbsida och blogg är att rekommendera osv.

 

Jag önskar dig lycka till med skrivandet och behöver du stöd, kika gärna på de böcker som jag tagit fram för att stödja de blivande författarna i ämnet.

Monica