Bokrecension, Noveller och Filmtips

Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen – recension

Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen – recension

Format: Pocket

Serie: Avdelning Q (del 3)

Antal sidor: 445

Utgivningsdatum: 2013-01-15

ISBN 9789174293197

Recensionsex: Nej

Typ av bok: Kriminalroman

Här kan du läsa inledningen (en prolog):

”Det var den tredje morgonen och doften av tjära och tång hade börjat sätta sig i kläderna. Under båthusets golv skvalpade issörjan stilla mot bottenpålarna och väckte minnen om dagar då allt varit bra
Han reste överkroppen från bädden av pappersskräp och lutade sig fram så pass mycket att han skymtade sin lillebrors ansikte, som till och med i sömnen såg plågat och stelfruset ut.
Snart skulle han vakna och vilset se sig omkring. Känna läderremmarna som stramade om handleder och midja. Höra rasslet från kedjan som fjättrade honom. Se snö och sol försöka ta sig in mellan de tjärade brädorna. Sedan skulle han börja be.”

VILKEN är själva handlingen: En kriminalroman om en beryktad seriemördare.

Intrigerna: Oerhört dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina och tydliga.

Dialogerna: Dialogerna driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

”Ingen hade sett den repade gamla flaskan som stod i fönsterkarmen på polisstationen i Wick i Skottland. Ingen hade lagt märke till brevet eller undrat varför någon skrivit “Hjälp”.
När Carl Mørck och hans assistent Assad på avdelning Q får tag på flaskposten tror de först att det handlar om några barns busstreck. Men när de forskar vidare i det hela inser de att flaskposten är det enda livstecken man fått från två pojkar som fördes bort på nittiotalet. Vilka är pojkarna, vad har hänt med dem och varför har ingen anmält dem saknade? Carl och Assad dras allt längre in i en iskall kidnappares nät och de inser snart att tiden håller på att rinna ut. Trots att många år har gått är kidnapparen fortfarande aktiv.

Mest positivt

Välskriven kriminalroman. Spännande. Griper tag. En bok att sträckläsa.

Minst positivt

Författaren använder tautologi, vilket är onödigt (se nedan citat ur boken där det finns både frågetecken och ordet frågande med. Dessutom är inte alla dialoger på egna rader, tyvärr.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag citerar texten utan spoilers. I stället för författarens citat, använder jag talstreck som jag tycker blir tydligare.

Sidan 100

”― Vilka kroppsdelar är synliga i februari i det här kylskåpslandet? frågade Assad.
― Han kan ha tagit av sig kläderna, sa Yrsa och sken upp. Han kan ha varit oanständig. Kanske är det därför han är kidnappare.
Carl nickade. Det var tyvärr en möjlighet.
― Alltså är det bara ansiktet som är synligt när det är kallt, sa Assad.
Han synade Carls öra.”

Sidan 200

”― Han kidnappar alltså pojkarna den sextonde februari 1996. Det är en fredag, samma dag som storebror Poul har bjudit med lillebror Tryggve till Ingenjörshögskolan i Ballerup. Den nämnde Freddy Brink tilltalar dem från sin ljusblå skåpbil och säger att han tycker det är ett lustigt sammanträffande att de träffas så långt från Grästad. Han erbjuder sig att köra dem hem. Tyvärr kunde Tryggve inte närmare beskriva bilen än att den var rund framtill och fyrkantig baktill. Pojkarna hoppar in i framsätet och något senare svänger han in på en obevakad rastplats och förlamar dem med en elektrisk stöt.”

Summering

En bra kriminalroman. Jag ger den 4 av 5 pennor. Välskriven! Rekommenderas!

Vid pennan

Monica