Böcker, Skriva

Vad kostar det att ge ut?

Vad kostar det att ge ut?

Så snart ditt råmanus är färdigskrivet, behöver du testläsare. Kanske också korrekturläsare som hittar stavfel och grammatiska fel.

Det är superviktigt att andras ögon läser vad du skrivit. Då kan du förbättra och tydliggöra. Vi blir tyvärr alltid hemmablinda. Att låta en professionell redaktör och korrekturläsare arbeta med din text ger en mycket bättre slutprodukt.

Det finns många olika sätt att ge ut dina böcker. Traditionella förlag tar ansvar för det mesta i själva processen. Hybridförlagen brukar delge vad som ingår hos dem. Väljer du författartjänster via print-on-demand-bolagen, kan du få hjälp och ger du ut på egen hand, behöver du köpa in tjänsterna.

Som exempel kan nämnas följande priser (OBS att det endast är ett av tusentals alternativ):

 • Design av inlagan, dvs någon som hjälper dig sätta texten
  Brukar vara väldigt olika kostnader, beroende på vem som åtar sig jobbet.
  Men det kostar oftast från ca 3.300 kronor och uppåt.
 • Lektörer tar olika betalt. Be alltid om offert och en bekräftelse över vad som ingår.
 • Omslagsdesignen, dvs någon som skapar omslaget, kostar också olika beroende på illustratör etc.
  Du kan köpa in färdiga bilder och låta någon professionellt sätta samman dem.
  Du kan be någon illustrera, måla, skapa utifrån ditt förslag.
  Detta kostar från ca 1.300 kronor och uppåt och då ingår INTE själva designen/illustrationen. Där behöver du be om prisuppgift.
 • Korrekturläsningen brukar kosta från ca 25 kronor per sida.
 • Baksidestext kostar från ca 1.000 kronor och uppåt.
 • Ska du marknadsföra din bok, går siffrorna i höjden. Som exempel kan jag nämna att det kostar 6.500 kronor att annonsera i Boktugg. Här krävs ett gigantiskt arbete av dig själv för att nå ut.

Ja här ovan har du således en indikering på kostnader. Väljer du hybridförlag kanske en del ingår. Kostnaderna hos dem varierar. Allt beror på storlek, antal sidor osv. Men en bok på 250 sidor kan kosta från 50.000 till 100.000 kronor. Så det är viktigt att du gjort noggranna kalkyler i förväg för att se när du gör så kallad ”break even”.

Lycka till!

Monica