Böcker, Skriva

Dags för Nanowrimo (national novel writing month)

Dags för Nanowrimo (national novel writing month)

Deltar du i Nanowrimo?

Jag skriver alltid under November månad. I år blir det fackböcker; två stycken (ingen roman).

Om du är sugen på att skriva, får du här några inledande tips:

 1. Idé-utveckling
  Sätt dig ner och brainstorma idéer. Skriv upp dem. Sortera och välj!

 2. Bygg en Berättelse-bibel
  I mitt fall blir det en handlingsplan eller synopsis som är ett levande dokument. I detta lägger jag in alla mina idéer och hur jag ska gå till väga. Oftast skriver jag min plan i Excel. Sedan startar jag dokument antingen i Word eller Scrivener. Dessa dokument länkar jag in i planen som då blir ett slags levande innehållsförteckning över allt. Ibland gör jag även research i OneNote – ett program som jag älskar.
  Allt handlar om struktur och planering. Du som skriver roman-manus kan lägga in under speciella kategorier såsom karaktärer, plott, världar eller anteckningar.
 3. Skapa disposition!
  I både Word och Scrivener kan du skapa en disposition. Det innebär att du kreerar rubrikerna för din text. I Word gör du dem under Visa – Disposition och i Scrivener kan du skapa små kort med innehåll eller bara skriva in rubriknivåerna som kapitel/scener.
 4. Skapa en hållbar planering i din elektroniska kalender!
  Det är dags att välja tid och plats för ditt skrivande. Kanske vill du skriva några minuter varje dag eller väljer större tidssjok under helgerna.
  Om du använder Outlook (som jag gör) kan du lägga upp med ’återkommande’ sjok under hela månaden.
 5. Skapa din ritual för skrivandet!
  En del vill skriva med en kopp te eller kaffe vid sidan. Andra kanske väljer något annat som stöd. Ta reda på hur du gör stunden till en härlig, inspirerande stund och sätt i gång.
  Tänk på att inte bryta din skrivar-stund eller ritual. Den är viktig för att du ska få ett resultat i slutänden.
  Själv väljer jag gärna förmiddagen för mitt skrivande såvida jag inte ha sällskap av ett skrivargäng författare, vilket kommer att ske under en vecka här nere i Spanien där jag just nu befinner mig.

Skulle du vilja ha en pre-prep-guide, kan du hämta denna som är gratis för Nanowrimo-deltagarna. Bara det är värt att gå med, eller hur?

https://nanowrimo.org/nano-prep-101

Lycka till!
Monica