Skriva

Research – ett viktigt förarbete

Research – ett viktigt förarbete

All research är superviktig. Oavsett om du skriver fackböcker eller fiktion.

En fiktiv berättelse MÅSTE vara trovärdig.

Själv gör jag oftast ett års research inför mina romaner.

I år skriver jag inte skriva någon roman under november (Nanowrimo – national novel writing month). Jag skriver två fackböcker (som jag redan berättat om).

Den ena handlar om att skriva fackböcker. Efter att ha skrivit 70 fackböcker är det dags att dela med mig av hur jag gör. På så sätt kan du få framgång om du vill skriva någon fackbok. Så enkelt uttryckt kan jag säga att jag har många års research och erfarenhet kring detta.

Den andra boken handlar om relationer. Främst riktar jag mig till parrelationer. Under 40 år har jag kört utbildningar för människor som personligen vill utvecklas, team som ska bli bättre på kommunikation, självledarskap och givetvis utvecklande ledarskap. Jag har varit certifierad i detta ämne under många år på Försvarshögskolan. Efter att ha valt att avsluta mitt samarbete med Försvarshögskolan, skapade jag en onlinekurs kring Personlig Utveckling och Utveckling av karaktärer för författare. Det är bland annat den utbildningen som ligger till grund för min bok.

Många personer har sagt att jag borde skriva boken om relationer, att alla människor borde veta hur de ska fungera tillsammans – inte minst blivande bröllopspar. Därför kommer den nu. Jag har kommer att ha med massor av tester i boken, så att de som läser den tillsammans kan jämföra med varandra och se hur de fungerar ihop och vad som kan förbättras, förfinas och ändras på.

Att öka kommunikation och förståelsen för hur vi fungerar, skapar definitivt mervärde för allt och alla.

Vilken är din viktigaste fråga när det gäller din närmaste relation? Dela gärna med dig av den här nedan i kommentarerna.

Hitta information vid research

Du kan hitta värdefull information i samband med din research utifrån följande verktyg:

Om du skriver fiktion, tänk på att INTE visa upp din forskning i texten. Använd den för att krydda texten. Men kolla noga upp så att källan till informationen är sann.

Övning research

Skriv en lista på vad du behöver ta reda på.

Planera i din kalender för själva tiden du behöver investera för denna viktiga research.

Lycka till!

Monica