Böcker, Bokrecension

Utpressaren av David Baldacci – recension

Utpressaren av David Baldacci – recension

Format: Pocket

Serie: Aloysius Archer (del 3)

Antal sidor: 414

Utgivningsdatum: 2023-01-11

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178358359

Recensionsex: Ja

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Utpressaren är den fristående uppförsäljaren till Skulden och Spelaren, de första böckerna i bästsäljaren David Baldaccis serie om krigsveteranen och privatdetektiven Aloysius Archer.

Hur fångade inledningen mig: Som alltid i Baldaccis böcker, griper texten tag i mig. Så här börjar den:

”Det var nyårsafton 1952.
Aloysius Archer var trettio år gammal, en gång dekorerad soldat, därefter förödmjukad straffånge. För närvarande var han privatdetektiv med flera års erfarenhet av att ingående utforska tillvarons mörka sida.
Han körde en blodröd Delahaye cabriolet av 1939 års modell och med det röda taket nedfällt, eftersom det var så an ville ha det. Han hade köpt bilen lit drygt tre år tidigare med hjälp av en lyckosam spelvinst i Reno. Den hade sånär kostat Archer livet. Ändå älskade han bilen. Det skulle varenda man med fungerande blodomlopp göra. Liksom varenda kvinna som uppskattade en man med en elegant bil.”

VILKEN är själva handlingen: Handlingen utspelar sig i Hollywood och vi får följa både skurkar och skådespelerskor med flera intressanta personer i filmstaden. Givetvis är det en deckare med många överraskningar.

Intrigerna: Dramatiska och gripande.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver texten framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

” HOLLYWOOD 1952. Krigsveteranen Aloysius Archer arbetar som privatdetektiv i drömmarnas stad efter att ha suttit i fängelse för ett brott han inte begått.

Det är nyårsafton när Archer springer på manusförfattaren Eleanor Lamb. Efter ett inbrott och en rad nattliga telefonsamtal från en okänd person känner hon sig förföljd och fruktar för sitt liv. En annan privatdetektiv, Cedric Bender, är också intresserad av Eleanor Lamb och hennes bekantskapskrets inom filmindustrin. När Archer söker upp honom hittar han Bender död – skjuten i ansiktet.” 

Mest positivt

Dramatiken som Baldacci så genialt hanterar. Det är konflikter och intriger i varje scen. Som läsare drivs jag av att få svar. Älskar dessutom hans korta kapitel som sporrar till fortsatt läsning.

Minst positivt

Några stavfel förekommer, tyvärr. Sedan börjar han många meningar med ’Han’ (upprepningar).

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”― Fast han har inte riktigt Cecily Ransomes ’je ne sais quoi’?
― Nej, det har han inte, det var därför jag kallade dem för ett märkligt par.
― Så varför tror ni att de blev kompanjoner?
― Bart Green må ha en mycket elementär känsla för vad filmer kan och bör vara, men han är samtidigt mycket slug och snabb att upptäcka begåvningar. Jag tror han inser att i en mycket nära framtid kommer den ortens filmer som han är kapabel att öra inte längre att vara populära. Och han vet dessutom att Cecilys filmer inte bara kommer att tilltala den nya publik som går på bio, utan dessutom kommer att vinna priser och motstå tidens tand. Här i staden är en liten Oscars gediget guld på flera sätt än vad som går att räkna. Visste ni att de kommer att sända Oscarsgalan i television för första gången någonsin i år?”

Sidan 200

”Archer hade varit i Anaheim en gång tidigare. Den gången hade han betraktat stället som en ofantlig apelsin- och valnötsskog där en liten stad dolde sig mellan träd. Hans uppfattning har inte förändrats. Han hade bytt om till mörk kostym, vit skjorta och svart slips, hyrt en grön tvådörrars Buick Rivera i Bay Town och kört till adressen som han hade fått av Connie. Enligt Dashs instruktioner stannade han vid en butik längs vägen och köpte en liten bukett blommor.”

Sidan 300

”Archer tog sig tillbaka till Dash. Han satte sig i Buicken precis när lastbilen med fångarna dök upp ur skogen. Han berättade som hastigast för Dash vad han hade sett.
― Vi måste fatta ett beslut, sa Dash när lastbilen körde förbi deras gömställe. Antingen följer vi efter lastbilen med människorna eller också den andra med packlårarna. Jag röstar för packlårarna. Tejpen sitter på den bilen. Det är lättare att tappa bort den andra.
― Instämmer.
Någon minut senare dök den andra lastbilen upp och körde tillbaka längs samma väg som den hade kommit. Archer och Dash följde efter på diskret avstånd.”

Summering

En härlig deckare som jag önskade inte skulle sluta. Jag ger den full pott, dvs 5 av 5 pennor. Läs den!

Några andra recensioner av Baldaccis böcker

Spelaren: Spelaren av David Baldacci – bokrecension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Mörkret före gryning: Mörkret före gryning av David Baldacci – bokrecension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Mörkläggningen: Mörkläggningen av David Baldacci – Bokrecension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Frälsaren i Burlington: Frälsaren i Burlington av David Baldacci – bokrecension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Minuten efter midnatt: David Baldacci – Minuten före midnatt – Bokrecension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

En sommar: En sommar av David Baldacci – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Lång väg till rättvisa: Lång väg till rättvisa av David Baldacci – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

 

Vid pennan

Monica