Böcker, Skriva

Redigering – några användbara tips

Redigering – några användbara tips

Allra först måste jag säga att om du vill ha en checklista och färdiga mallar, rekommenderar jag dig att köpa min bok ”Redigera framgångsrikt”. Du hittar den här: Redigera framgångsRIKT bok – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Det finns mycket att tänka på vid redigeringen. Själv brukar jag lägga 15-17 rundor på redigeringen.

Väldigt många författare skriver dessutom om boken efter att ha skrivit första råmanuset. Min roman ”Porten till friheten” skrev jag om totalt (från början till slut) fem gånger.

Jag börjar alltid – efter att manuset har fått ligga till sig, ungefär som en god ost eller ett gott vin lagras – med att läsa igenom varje scen. Bit för bit redigerar jag alla scener och kapitel. Det är otroligt viktigt att själv uppleva att texten är vettig. Allra viktigast är att anslaget (första scenen) är tillräcklig dramatisk. Lämpligt är också att jag har en cliffhanger i slutet på varje kapitel. Då blir läsaren nyfiken och vill veta mer.

Jag använder exempelvis Words korrektur- och grammatik-kontroll. Ofta låter jag även programmets uppläsare högläsa min text. Då märker jag om något hackar.

Viktigt är att mitt budskap framgår i boken. Det bör också finnas med som en del i karaktärens utvecklingsresa om jag skriver en roman. Den yttre resan är plotten, den inre är storyn. Jag kollar att strukturen funkar med en vändpunkt efter ca 25% av romanen, en mittpunkt (50%) och ytterligare en vändpunkt (75%). Varje vändpunkt måste vara dramatisk.

För att verkligen säkerställa redigeringen behöver du också checka att du har rätt tempus (nutid eller dåtid) såväl som perspektiv (jag, han/hon eller flugna på väggen m fl) i dina scener. Jag förfinar även dialogerna och låter dem driva texten framåt.

I de sista redigeringsrundorna går jag även igenom gestaltningen. För den använder jag ett antal mallar. Dessa kan du få köpa av mig – om du vill. Hör av dig för mer information. Inledningsvis, för att förbättra gestaltningen, använder jag sökfunktionen och letar upp samtliga känslo-ord som jag eliminerar.

Sedan använder jag mig av flertalet testläsare. Varje kommentar från dem, bearbetar jag. När jag har fått deras redogörelser, vänder jag mig oftast till en lektör som tittar övergripande på texten. Redaktören hos förlaget (vilket kommer i sista steget) brukar också anlita en lektör.

Lycka till med din redigering

Monica