Böcker, Bokrecension

Ett, två, tre fackbok av Lotte Mjöberg – recension

Ett, två, tre fackbok av Lotte Mjöberg – recension

Format: E-bok

Antal sidor: Ca 160

Utgivningsdatum: 2016-08-25

Förlag: Ordfront

ISBN: 9789174416183

Recensionsex: Nej. Boken lånades på biblioteket

 

Typ av bok: En fackbok om att skriva fackböcker

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”DET KAN HANDLA om lerduveskytte, vikingatiden, personlig utveckling eller en aktuell samhällsfråga. Är man intresserad av ett ämne, vill man lära sig mer om det men också dela med sig av sina kunskaper.
Ett, två, tre, fackbok! är Sveriges första lättillgängliga handbok i fackboksskrivande. Det är en kunnig, personlig och inspirerande guide som för dig hela vägen från idé till färdig bok. Här får du veta hur du går till väga, från början till slut. Hur du fördjupar ditt ämne, skapar struktur, börjar skriva och gör research.
Boken tar upp frågor som stäcker sig från vad en fackbok egentligen är och dess innersta själ, till hur du hanterar bilder och citat. Boken innehåller många exempel och intervjuer med olika fackboksförfattare som delar med sig av sina erfarenheter. Den inkluderar även ett förord av Jo BechKarlsen. Varje kapitel avslutas med övningar.”

 

Det var när jag hade läst den här boken som jag insåg att jag själv behövde skriva en egen fackbok. Det har jag gjort nu. Boken SKRIVA FACKBÖCKER (min 70e fackbok) finns på förlaget och väntar på publicering.

Varför skrev jag en egen?

Om du läser min recension nedan förstår du kanske. Jag saknade helt enkelt en tydlig bok som gav direkta direktiv till dig som vill börja skriva fackbok, där du får konkreta steg-för-steg-beskrivningar. Något som den här boken saknade.
Eftersom jag har skrivit fackböcker sedan slutet av 80-talet, har jag en tydlig process kring skrivandet. Den vill jag dela med mig av till dig.

 

Mest positivt med Mjöbergs bok

Kapitlet kring upphovsrätt och kapitlet kring att trycka upp UTAN att fylla huset med bokkartonger är de kapitel som jag gillade med boken.

Minst positivt med Mjöbergs bok

Sidan 15 och 25 har en förfärlig sättning med glesa ord. Det verkar som att boken missat att kerna och knipa texten generellt. Innebär att texten blir svårläst.

Kapitlen med intervjuer kan diskuteras. Är det bra eller dåligt i en fackbok? Ja, personligen hade jag gärna sett att dessa pratiga intervjuer hade strukits.

När jag nådde sidan 97 hade jag fortfarande INTE upplevt någon tydlig instruktion om hur jag ska skriva en fackbok. Mycket prat, liten verkstad. Därför skrev jag min egen bok som jag hoppas ska kunna hjälpa och stötta dig som vill skriva en fackbok.

På sidan 102 beskriver författaren – äntligen – och betonar vikten av att ha kopior och backup. Det borde ha gjorts redan på de initiala sidorna. Dessutom beskrivs kopiering på ett mycket trivialt sätt. Författaren säger:
”Lägg dem på något datormoln …, ett USB-minne eller mejla dem till dig själv.”
Hm, detta borde ha kommit i inledningen och ”mejla”? Nej, vad är det för ett knasigt råd?

I kapitlet om publicering skriver författaren kort om möjligheten av e-bok. Sen svävar hon ut i prat om appar, något som jag upplever som mindre relevant avseende böcker och utgivning. Hon nämner också kort om egen blogg/författarsida respektive sociala medier. Här hade hon kunnat stanna till och fördjupat sig. Bloggar, författarsidor och sociala medier är livsviktiga för en författare.

Efterordet är mest analytiskt svammel. Orkar inte ens läsa. Dessutom ställs de grundläggande frågorna (vad, när, varför, vem, hur etc) här! I nästsista kapitlet? Det verkar inte genomtänkt. Boken bör börja med dessa frågor inte avslutas.

Herregud, författaren avslutar med att det tar 12 timmar (från klockan 1 till 12) för att skapa boken. Det dummaste jag någonsin läst. Jag skriver en fackbok på ca en månad. Sen kan det ta mellan en och tolv månader att redigera den. DÅ blir det kvalitet!

Summering

Det var som att ödsla med tid …! Jag ger den endast 2 av 5 pennor. En stor besvikelse!

Men nu har jag således skrivit en egen fackbok som väntar på att förlaget ska publicera den under 2023. I den får du tydligt körschema ifall du vill skriva en fackbok. Håll ögonen öppna!

 

Vid pennan

Monica