Skriva

Undvik klyschor när du skriver

Undvik klyschor när du skriver

Det finns många onödiga klyschor. Själv råkar jag oftast skriva en och annan i mina texter. Det bästa är att vara medveten och ju fler redigeringsomgångar du unnar dig, desto säkrare blir det att du hittar klyschorna. Ett bra tips är att använda exempelvis Words automatiska uppläsningsfunktion. När du hör en röst tala, är det lättare att upptäcka klyschan.

Här är några typer av klyschor som stjälper din text.

Vanliga uttryck

Vanliga uttryck som bygger på ovanliga ord, blir fort utslitna. Ett exempel är: ”han darrade på manschetten”.

Miljöbeskrivningar

Här är några typiska klyschor för miljön: ”stekande sol” och ”böljande landskap”.

Karaktärer

I många romaner upptäcker vi klyschor i form av ensamma alkoholiserade poliser, smarta hackare etc. Det är också vanligt att vi presenterar karaktären med klyschor såsom: ”hjärtat dunkade i bröstet”, ”hon höjde på ögonbrynen”.

 

Dessa bör definitivt undvikas.

Lycka till!
Monica