Böcker, Skriva

Hur avslutar du din roman?

Hur avslutar du din roman?

Kämpar du för att skriva klart din bok? Du är inte ensam. Att avsluta ett skrivprojekt kan vara tufft! Det betyder inte att du inte kan göra det.

Du behöver inte vara nästa Ernest Hemingway eller Stephen King för att skriva klart din bok. Innan du tar itu med ditt kreativa projekt är det värt att undersöka varför du inte har kunnat avsluta tidigare.

Här ser du tre skäl till varför de flesta författare inte avslutar sina böcker.

Att skriva en bok är svårt

Att skriva en bok är svårt. Det är förmodligen en av de svåraste sakerna du någonsin kommer att göra.

Det är ingen hemlighet. Och ändå kan du skriva klart projekt om du förstår hur.

Här är tre skäl till att du inte kan skriva klart din bok, oavsett om du skriver skönlitterärt eller fackböcker.

Tre skäl till att du inte kan skriva klart din bok

Det finns många saker som människor misslyckas med att göra.

Du har ingen plan

En idé räcker inte, inte ens en banbrytande idé.

Du måste ha en plan.

Många författare säger att de vill se vart berättelserna tar vägen.

De författare som avslutar projektet har däremot alltid någon form av plan. Den kanske inte skrivs ner, och den kanske inte är så bra, men de har en. Hur kan du utveckla en plan som kommer att ge ett syfte till dina skrivsessioner?

Planen är en förutsättning. En premiss är huvudidén. Du kan även börja med en logglinje, en sammanfattning av huvudpersonen, huvudkonflikten och konflikten. I facklitteratur är premissen det centrala argumentet för boken.

En plan är en utgångspunkt, inte ett åtagande. Som general Eisenhower sa:

”Planer är värdelösa, men planeringen är oumbärlig.”

Här är två kända planeringsmetoder för författare:

  • Snöflingemetoden. Ett system uppfunnet av författaren Randy Ingram där du börjar med en enkel berättelse på en mening (en premiss) och utvidgar den över flera steg till fullfjädrad roman.
  • Story grid. Ett skriv- och redigeringssystem utvecklat av veteranredaktören Shawn Coyne som använder Foolscap-metoden och dess sex frågor, inklusive fokus som synvinkel samt stora ögonblick och konventioner i vissa genrer.

Du har inget team

Ingen författare är en öde ö. Om du tror att du kan skriva en bok som enbart förlitar sig på din egen viljestyrka och utan stöd från andra, lurar du dig själv. Stora författare är vänner med andra stora författare. På grund av detta kan de utveckla konsekvent tid som så småningom leder till slutförandet av fantastiska böcker. De har det stöd de behöver för att arbeta igenom problem, för att hitta motivationen.

Hur får du ett team? Här är tre saker du kan arbeta med:

Be om hjälp från familj och vänner. Människorna närmast dig kommer att ha en inverkan på din skrivframgång. De kommer tro på dig även när du slutar tro på dig själv. Detta är ovärderligt.

Skapa relationer med andra författare. Det finns ingen större motivation att börja skriva än att höra att en av dina vänner precis avslutat sin bok, eller fått ett förlagskontrakt. Om du inte har relationer med andra författare, skapa dem. Anslut till andra författare via sociala medier. Gå med i en gemenskap för att skriva online, kanske en skrivcirkel (som jag är med i). Det är guld värt.

Dela din kamp! Det är normalt att få en period av skrivkramp. Du är inte en dålig författare om detta händer men att inte dela med dig är dumt.

Du har ingen rytm

För många år sedan började jag skriva varje dag. Jag skrev inte mycket. Det viktiga var kontinuiteten – varje dag. Ibland missade jag en eller två dagar.

Ja, att skriva är svårt. Det är dock mycket lättare när du har gjort det till en vana, när skrivandet är så inrotat i din dagliga rytm är det nästan är svårare att undvika det, än att göra det.

Om du vill avsluta din bok, gör ett åtagande att skriva varje dag.

Några andra hinder för skrivrytm är:

  • Brist på övning. De goda nyheterna: att skriva blir lättare med tiden!
  • Perfektionisten i dig bör vänta på det slutliga utkastet. Skriv bara. Ful-skriv!
  • Att inte ha en plan. Din plan hjälper dig att komma ihåg vad du ska skriva härnäst.

Du kan skriva klart din bok

Från att skriva ner en premiss till karaktärsskisser stärker din struktur och centrerar berättelsens fokus.

Har du haft problem med att skriva klart din bok?  Låt mig veta i kommentarerna.

Övning

Dagens övning: Tänk igenom hur arbetet med din bok ska se ut – varje dag. Vilket är ditt ideala skrivschema? Vem kommer att stödja dig när du tar itu med det?

Tillåt dig att tänka igenom dessa frågor i femton minuter. Skriv ner svaren och inkludera en lista över personer som kommer att hjälpa dig med ditt skrivande.

Lycka till!

Monica