Böcker, Skriva

Varför vill du skriva en bok?

Varför vill du skriva en bok?

Kanske har någon sagt åt dig att du borde skriva en bok, kanske är det din stora dröm, kanske har du något som du vill förmedla till läsarna. Oavsett vilket, att skriva en bok är ett gigantiskt jobb.

Ofta hör jag från blivande författare: “Jag vill skriva en bok!”

Kanske undrar du om det är värt all tid och ansträngning det kommer att ta dig att skriva en bok. Har du vad som krävs, disciplinen, kreativiteten och talangen att skriva klart en bok?

Jag hoppas att detta inlägg hjälper dig att komma fram till ett svar.

Innan jag går in på varför du ska skriva en bok, låt oss räkna lite på kostnaderna. För att skriva en bok är svårt. Du måste känna till både fördelarna och kostnaderna så att du kan fatta rätt beslut.

Här är de tre anledningar till att du inte ska skriva:

Du saknar fokus (just nu)

Att skriva ett första manus tar inte mycket tid. Möjligen en timme eller två om dagen under lite mer än tre månader för att avsluta ett utkast, totalt 100 till 200 timmar.

För att skriva kräver mycket fokus! Om du inte har energi att fokusera på din bok under några månader, kanske det inte är rätt tid att skriva den.

Du behöver vara ödmjuk

Att skriva en bok är, enligt min erfarenhet en av de mest ödmjuka upplevelserna du kan unna dig.

Jag har haft några av mina största stunder av tvivel och osäkerhet medan jag stirrade på sidan, försökte tänka ut vad jag skulle skriva. Ibland tänkte jag: “Kan jag göra det här? Är jag tillräckligt bra? Kanske skulle det vara bättre om jag bara gav upp.”

Det finns stunder när du kommer att tro att ingen vill läsa din bok, att du är den sämsta författaren genom tiderna. Varje författare jag känner har känt så här någon gång. Om du inte kan hantera den känslan, kanske skrivandet inte är något för dig.

Din färdiga bok kommer inte att vara perfekt

Slutligen är det svårt att skriva en bok om du släpper fram perfektionisten inom dig.

Just nu kanske du har en bild av hur din bok kommer att se ut när den är klar. I så fall vill jag att du:

  • Tänker på den perfekta boken inom dig. Föreställ dig att du precis har avslutat den och håller den i din hand.
  • Öppna den – i fantasin – och riv ut hälften av sidorna och kasta bort dem.
  • Föreställ dig att du stryker stora, breda svarta streck över en tredjedel av texten.

Så känns nämligen en färdig bok, för de flesta av oss författare: en tredjedel perfekt, en tredjedel deformerad och en tredjedel förlorad någonstans i resan på vägen. Det betyder inte att din bok inte kommer att vara bra när du är klar. Den blir bara inte som du initialt förväntade dig, och den kommer inte att vara perfekt.

Att skriva en bok kräver enormt mycket fokus och ödmjukhet, och i slutet kommer den inte att vara på det sätt som du initialt föreställde dig.

Räkna på kostnaderna. Är det fortfarande värt att skriva en bok?

Sju skäl att börja skriva NU

Här är de sju största anledningarna till att du ska skriva en bok.

Du har en idé som inte släpper taget

Du har förmodligen redan en bokidé. Kanske har den tanken borrat sig djupt in i din hjärna. Du vet att du måste skriva det.

Att missionera om något

Du har förmodligen läst några böcker som har förändrat ditt liv. Tänk på de böckerna. Hur fantastiskt skulle det kännas att ha samma typ av inverkan på någon annan läsare, att vidarebefordra känslan eller kunskapen till andra?

Ibland läser du något som får dig att känna dig förstådd på ett sätt, eller läser något som får dig att känna dig “hemma”. Tänk om du kunde ge samma gåva till andra? Hur skulle det vara?

För att du älskar att skriva!

Om du älskar att skriva kan du lika gärna skriva en bok, eller hur?

Att skapa dig ett författarnamn

Det finns en viss hybris som kommer med att vilja skriva en bok. Tänk att vara en person som har åstadkommit en enorm prestation. Oavsett om du vill göra dig ett namn som en stor författare eller som expert inom ditt område, kan boken vara en bra väg för detta.

Att tjäna pengar

Även om det inte är det enklaste sättet att tjäna pengar på, är det möjligt. Ännu bättre, det kan vara ett sätt att få en passiv inkomst.

Att skriva en bok kan vara ett sätt att fördjupa dig inom ett visst område, att växa med en publik eller att bygga ett varumärke.

Att övervinna en utmaning

Att skriva en bok kan vara som att bestiga Mount Everest, en utmaning som, när du når toppen, kommer att vara givande och “värt resan”.

Att efterlämna ett arv

Slutligen kan det vara ett sätt att efterlämna något till kommande generationer. Är det värt det för dig?

Om det är värt det och du är redo, vad är nästa steg? Hur tar du dig an din önskan?

Klara, färdiga, gå … – Hur du avslutar din bok på skrivsättet

Om du undrar hur du tar din idé och förvandlar den till en färdig, publicerad bok, gör så här.

Föreställ dig att du har skrivit klart boken som har figurerat i din hjärna i flera år. Du har planerat, utarbetat, gett och fått feedback, redigerat och slutligen beställt den första tryckta versionen.

Ta 15 minuter: Skriv en scen där du ser din bok för första gången. Hur ser den ut? Hur känns det att hålla i den? Vem visar du den först för och varför?

Lycka till!

Monica