Skriva

Veckans skrivtips

Veckans skrivtips

Idag tänkte jag ge några mer traditionella skrivtips.

Skriv enkelt

Överdriv inte din texter. Läsaren riskerar att tröttas ut. Skriv så enkelt du kan. Tvätta texten noga!

Glöm bort litterära komplexa texter. Låt de möjligen vara i facksammanhang.

Gör alltid läsbarhetsindex på dina texter och mät dem för att säkerställa att de funkar för din målgrupp.

Skriv för hand eller på datorn?

Många författare rekommenderar att du ska skriva för hand. Själv kan jag inte detta längre på grund av min reumatism. Jag väljer medvetet att skriva på datorn. Tycker dessutom att det då blir enklare att redigera texten. Om jag inte har tillgång till dator, talar jag in min text med hjälp av bandspelaren i mobilen och skickar texten till mig via e-mail. Då kan jag lätt kopiera över den i mitt manus.

Läs många böcker

Läs böcker för att utveckla din egen skrivförmåga. Ju mer du läser, desto fler idéer får du. Du ska inte kopiera andras idéer men låta din hjärnkraft utveckla din förmåga utifrån det du läser.

 

Lycka till!

Monica