Måla, Skriva

Att skriva och måla

Att skriva och måla

Som du kanske vet har jag varit amatörkonstnär och författare i stora delar av mitt liv.

Under tio års tid ställde jag ut mina målningar (1996-2006).

Jag har skrivit och skriver massor. Min 70e fackbok SKRIVA FACKBÖCKER är på väg ut. Den sätts nu hos förlaget. Första romanen kom förra året och jag har manus för sju romaner till. Två barnböcker har det blivit och det kommer en tredje, vad det lider. Dessutom har jag deltagit i många antologier med mina noveller.

Hur blir du en duktig konstnär?

Tidigare hade jag en sexveckors onlinekurs i måleri. Jag utbildade i flertalet olika tekniker. Viktigt är att du lär känna och behärska din valda teknik. Själv har jag gått utbildningar i olika tekniker i över tio års tid, både kvällskurser och sommarkurser.

Jag har målat och ställt ut i olja, akryl, akvarell, pastell, kroki och litografi – genom åren.

Numera målar jag inte längre i olja eftersom maken har svårt att andas i ångorna. Jag vill inte heller göra fler litografier. Det passar inte riktigt min stil. Men när jag slagit mig till ro i mitt nya boende (lägenheten i Bovieran) kommer jag att ta upp mitt målande igen.

Viktigt är att hela tiden utvecklas. I fjol gick jag en större utbildning i Vedic Art, något som jag drömt om i flera år. För mig var den värdefull eftersom jag behöver jobba med att måla mer utifrån hjärtat och inte tanken.

Jag kommer att ge ut en fackbok som tipsar dig lite om olika tekniker och ger dig övningar för respektive. Den kommer längre fram.

Hur blir du en duktig författare?

På samma sätt som ovan (för konstnärsyrket) behöver du behärska teknik och metoder för skrivandet för att bli duktig.

Som du säkert vet har jag haft åtskilliga onlinekurser i detta genom åren. Samtliga mina kurser är numera nerlagda och det finns några böcker som kan stötta dig i skrivandet. Exempelvis:

Jag lovar att det även kommer fler böcker i ämnet.

Ta reda på i vilken genre vill du skriva. Har du någon favoritförfattare? Ju mer du läser, desto mer lär du dig om just den genren.

Skrivarövningar

  1. Sätt dig på en restaurang eller annan offentlig plats. Iaktta under 15 minuter. Skriv sedan i två minuter.
  2. Välj ett allmänt kommunikationsmedel, typ buss, tåg, flyg, båt etc, och lyssna aktivt på vad folk säger. När du kommer hem, skriv en dialog under fem minuter – om vad du hört.
  3. Gå ut i naturen – ta en promenad. Skriv när du kommit hem om detta i två minuter.
  4. Sätt en klocka på 15-20 minuter och skriv en sammanfattning kring vad din berättelse ska handla om.

 

Lycka till!

Monica