Böcker, Bokrecension, Skriva

Vecka 36 av Sofie Sarenbrant – recension

Vecka 36 av Sofie Sarenbrant – recension

Format: Pocket

Serie: Brantevik (del 1)

Antal sidor: 313

Utgivningsdatum: 2023-01-01

Förlag: Massolit

ISBN: 9789186587536

Recensionsex: Nej

 

Typ av bok: Deckare som utspelar sig i Brantevik och Skåne.

Hur fångade inledningen mig: Boken börjar med ett kursivt kapitel som synliggör en persons upplevelser. Fastnade direkt som alltid i Sarenbrants romaner.
Så här börjar den:

”Med ena ögat kikade hon in genom den smala dörrspringan. Hon anade spjälsängens vita kanter och höll andan. Sakta tryckte hon upp dörren ytterligare några centimeter för att få bättre överblick. Ja, det här var precis vad hon var ute efter. Äntligen kunde hon slappna av. Sängens nya placering vid fönstret tilltalade henne mer än de två tidigare försöken. Nu behövde hon inte ens sätta sin fot i rummet för att ha fullständig överblick.
När hon klev över tröskeln, kände hon hur värmen spred sig i kroppen. Det vara bara en tidsfråga innan någon skulle ligga i den lilla sängen och sprattla med benen.”

VILKEN är själva handlingen: Boken handlar höggravida kvinnor som blir kidnappade eller dödade.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar. Jag ser Brantevik framför mig – ett av de fina platserna i Skåne.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

Karaktärerna: Väl formulerade karaktärer som är trovärdiga.

Baksidestexten – tagen från nätet

Sommarsäsongen i det lilla fiskeläget Brantevik är över för den här gången. För familjerna Winter och Malm har det varit en regnig semestervecka och stämningen är inte på topp. De bästa vännerna Johanna och Agnes är båda gravida och inom några få veckor kommer de att vara mammor.
I ett försök att ändå avsluta vistelsen på ett bra sätt bestämmer sig paren för att gå och sjunga karaoke på den lokala hamnkrogen. Men något går fruktansvärt fel och på morgonen när de andra vaknar är Agnes borta.
Agnes försvinnande blir veckans stora nyhet och polisen och media arbetar var och en på sitt håll för att finna en lösning på gåtan. Men det blir en kamp mot tiden och allt tar en oväntad vändning när en död kvinna hittas uppspolad på en strand …”

Mest positivt

De korta kapitlen som jag verkligen uppskattar. Tydligheten i datum som anges.

Minst positivt

Möjligen att författaren använder ordet ”kände” och andra känsloord (såg, tänkte osv) som borde ha gestaltats i stället. Se ovan i inledningen exempelvis, samt i nedan texter.

Recension avseende andra böcker av Sofie Sarenbrant

Här kan du se recensionerna för andra böcker som jag läst av Sarenbrant. Hon är definitivt en av mina favoritförfattare.

  • Tiggaren – 5 av 5 pennor
  • Vila i frid – 5 av 5 pennor
  • Mytomanen – 4 av 5 pennor
  • Visning pågår – 5 av 5 pennor
  • Avdelning 73 – 4 av 5 pennor

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 103

”Det gick inte att undgå Agnes ansikte någonstans. Efterlysningen upprepades oavbrutet i radio, tv och tidningar. Överallt med samma uppmaning, att kontakta polisen om man kände igen kvinnan och hade att henne efter försvinnandet. För att slippa se sin bästa kompis på bild, valde Johanna att hålla sig hemma så mycket som möjligt i gårdshuset på en av Kungsholmens innergårdar.
Det lilla stenhuset med det svarta plåttaket hade två våningar, där den övre behöll den gamla stilen med snedtak, slammade väggar och synliga bjälkar. ”

Sidan 201

”På grund av incidenten under gårdagen fick Johanna stanna en extra natt för observation. Läkarna hade inte hittat något fel på henne och bedömde att svimningen antagligen berodde på ett blodtrycksfall .Nu hade hon inget annat val än att åka hem.
Eric såg trött ut när han kom med Nicole. Johanna kunde inte förstå varför Tobbe inte hämtat isn dotter än.
Eric hade köpt en bilbarnstol till bebisen. Tyget var marinblått och designen var katastrofal, bruna små nallar överallt. De var så där amerikanskt puttinuttiga med röda rosetter runt halsen och Johanna tänkte att mönstret borde ha förbjudits för länge sedan. Luften gick ur henne när hon såg den.”

 

Summering

Ännu en gripande deckare som jag ger 4 av 5 pennor. Läs den! Svår att lägga ifrån sig.

Vid pennan

Monica