Bokrecension

En otippad kärlekshistoria av Anna Jansson – recension

En otippad kärlekshistoria av Anna Jansson – recension

Format: Pocket

Antal sidor: 318

Utgivningsdatum: 2019-06-04

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113092485

Recensionsex: Nej

 

Typ av bok: Feelgood/kärleksroman.

Hur fångade inledningen mig: Jag gillar Anna Janssons böcker om Gotland (och har alltid gjort). Den här är annorlunda. Så här börjar den:

”Hösten är vacker i år. Havet och himlen är blåare än någonsin och milda vindar sveper över det stenlagda torget. Vattnet porlar i fontänen och på Salong d’Amour är det som vanligt. De sista kunderna för dagen är inne i ett livligt samtal. ”

VILKEN är själva handlingen: En otippad kärlekshistoria är en bok om när mattan rycks undan och om att hitta fotfästet i tillvaron igen när den helt har ställts på ända.

Intrigerna: Intrigerna driver handlingen framåt.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Tydliga.

Baksidestexten – tagen från nätet

”Det är bra om man kan göra något med sin ilska i stället för att behärska den, brukade gammelmormor Amalia säga. Visdomsord som frisörskan Angelika Lagermark på Salong d Amour tagit med sig på sin livsväg. Medan hon hjälper sina kunder att hitta kärleken knakar hennes egen relation med taxichauffören Magnus allt mer i fogarna. Stanna eller gå? Det är den eviga frågan. Det blir åtskilliga turer till tippen när Angelika hjälper sin syster att röja ur ett hus som ska säljas. Till återvinningsstationen kommer både vardagskunder och de som står mitt uppe i livets stora skiften: dödsfall, skilsmässa, flytta ihop och flytta isär. Ett eldorado för en relationscoach. Livet går på högvarv och mitt i detta tumult upptäcker Angelika en knöl i bröstet.” 

Mest positivt

Lättläst. Gillar Anna Janssons berättarröst.

Minst positivt

Lite jobbigt med alla detaljer kring bröstcancern. Jag vill verkligen inte läsa om allt detta.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Det är sent på eftermiddagen. Klockan är fem. Toves tankar har förgiftat min dag. Jag försäkrade henne att det inte var något annat än vänskap mellan Adrian och mig, men när misstanken väl hade uttalats gick orden inte att ta tillbaka.”

Sidan 201

”Jag drömde om Amalia inatt. Kanske för att jag tänkte på henne när jag somnade. Vi var ute i hennes roddbåt mellan stranden och Östergarnsholm En zinkbalja fylld till randen med fisk stod på botten. Jag hade börjat rensa nätet fastän det skulle gå lättare att göra det när vi hängt upp det i garngården.”

 

Summering

En fin kärleksroman som får 3 av 5 pennor. Föredrar jag Janssons kriminalhistorier. Tyckte dessutom att det blev lite för mycket detaljer kring sjukdomen. Men jag rekommenderar dig att läsa den! Du får många insikter, tror jag.

Vid pennan

Monica