Böcker, Bokrecension

Himmelska förbindelser och andra kärleksäventyr av Alexander McCall Smith – recension

Himmelska förbindelser och andra kärleksäventyr av Alexander McCall Smith – recension

Format: Pocket

Antal sidor: 207

Utgivningsdatum: 2007

Förlag: Lind & Co

ISBN 9789185801053

Recensionsex: Nej

 

Typ av bok: Antologi

Här kan du läsa inledningen på första novellen:

”Herr Brüglis sovrum låg på framsidan av hans herrgård och vette mot Zürichsjön. Tidigt om morgonen brukade han stå vid fönstret iförd sin morgonrock och smutta på en kopp mjölkigt kaffe medan hans betjänt tappade upp ett bad åt honom.”

VILKEN är själva handlingen: Olika beroende på novell. Men allt handlar om någon typ av kärlek eller möte.

Baksidestexten – tagen från nätet

”I Himmelska förbindelser och andra kärleksäventyr har Alexander McCall Smith samlat en rad både roande och oroande berättelser om kärleksmöten. Och eftersom det är McCall Smith som för pennan, skildras här kärleken på ett sätt som ställer invanda begrepp och föreställningar på ända. Ingenting är riktigt vad det synes vara, och livet är ett stort och hela tiden lika oförutsägbart äventyr.
Vi får möta en samling människor som söker kärleken på olika håll i världen och där varje historia tar en oväntad och ibland osannolik vändning. Det kan handla om det unga paret som träffas och gifter sig i Rhodesia i slutet på 50-talet, men tvingas se hur deras på ytan så perfekta äktenskap hastigt eroderar till följd av den hemlighet en av dem bär på. Eller om kvinnan som stämmer träff med en man i Queensland i Australien och åker med denne till en krokodilfarm där den misslyckade daten slutar på det mest absurt abrupta vis. Eller om det på en gång vardagliga och magiska mötet mellan en ung kvinna och en ängel.
I alla dessa noveller frodas det goda berättarhumör och den emellanåt lite svarta humor som läsare av McCall Smith vid det här laget känner väl igen, och som alla andra snarast bör stifta bekantskap med. Precis som hos Roald Dahl bjuds här berättelser som både stämmer till eftertanke och lockar fram många, befriande skratt.”

Mest positivt

Texten i vissa noveller påminner lite om sättet att skriva hos Roald Dahl som är en av mina favoritförfattare.

Minst positivt

Gammaldags skrivet men det har sin tjusning.
Däremot finns avsnitt som tyvärr börjar med ”Hon” i rader av meningar – efter varandra. Se nedan under sidan 200.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Hon blickade ut mot revet, men kom bara att tänka på fiskar, så hon studerade djungeln på andra sidan av vägen i stället. Enstaka hus, som låg halvt dolda av grönskan, hade uppförts längst bergssluttningarna. Hon funderade på hur det skulle vara att bo på ett sådant ställe, där man var helt ensam och det enda som störde en var djungelns ljud. Vad skulle man göra? Hur skulle man fördriva tiden?”

Sidan 200

”Följande vecka återupptog Emma sina promenader till kyrkan och vingårdarna. Hon kände ingen oro, eftersom hon inte förväntade sig att se honom .Hon stannade vid kyrkan, lät myntet glida ner i avgrunden och gick samma väg tillbaka nedför kullen. Hon såg platsen där de suttit och haft sin picknick, men hon gick inte närmare; inte heller dröjde hon kvar vid bondgården där hon först hade misstänkt att han bodde.”

Summering

En gammaldags men läsvärd antologi för dig som gillar noveller. Jag ger den 3 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica