Böcker, Bokrecension, Skriva

Söndra av Helén Wigh – recension

Söndra av Helén Wigh – recension

Format: Inbunden

Serie: Elin Roth (del 2)

Antal sidor: 368

Utgivningsdatum: 2023-09-04

Förlag: Historiska Media

ISBN: 9789180501958

Recensionsex: Ja

Tusen tack Helén och Historiska Media för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Spänningsroman

Hur fångade inledningen mig: Den grep inte tag i mig på samma sätt som Heléns tidigare böcker (Tukta, Järnmärkt och Jordoffer).

Så här börjar den:

”Elin skyndade över Kungsgatan och drog kappan tätare om sig i den kyliga oktobervinden Hon kunde inte låta bi att kasta en blick över axeln, trots att hon inte ville visa mannen som iakttagit henne att hon lagt märke till honom.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen utspelar sig i Värmland. Det är andra delen i en serie om Elin Roth, dotter till ortens polis.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina känslosamma miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

År 1950. Ett hemligt meddelande om ett nytt brottsfall dyker upp i antikvariatet som drivs av Elin Roth. Hon har försökt nöja sig med tillvaron som butiksägare men drömmer om en tid då även kvinnor kan bli poliser. Elins gränslösa intresse för brott anses besynnerligt i staden och de kallar henne Korpkvinnan ? hon som söker efter de döda. När Elins förflutna kommer alltför nära väljer hon att följa ledtrådarna och lämna Filipstad.

Det nya fallet leder Elin till Finnskogen där en man har blivit mördad och fler liv står på spel. För att finna gärningsmannen beger hon sig in i de milsvida skogarna där ensamma människor lever i samklang med naturen. Alla påstår sig säga sanningen, men lögnerna växer sig stora i skenet från lägereldarna. Med de mörka skogarna som kuliss och en värld som låter sig styras av oskrivna regler är det svårt för en främling som Elin att förstå vad som är verklighet och vad som är vidskepelse.

 

Andra böcker från denna författare

Jag har tidigare läst och recenserat både Järnmärkt, Jordoffer och Tukta av samma författare. Tyvärr ligger recensionerna på en blogg som numera är nedlagt (www.monicaiveskold.se). Men jag kan nämna att de fick följande poäng av mig:

Järnmärkt: 4,5 av 5 möjliga pennor

Jordoffer: 5 av 5 möjliga pennor

Tukta: 4,5 av 5 möjliga pennor

Mest positivt

Söndra är välskriven (precis som övriga romaner av Helén Wigh) och med en utmärkande författarröst. Även denna roman gripande människoskildringar. Slutet är överraskande, vilket jag uppskattar.

Minst positivt

Tyvärr tröttnade jag på alltför detaljerad information om kolarens vardag och hur de arbetade och byggde kojor. Mycket av detta tycker jag kunde ha strukits.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Arbetsdagen hade nått sitt slut och efter att i anteckningsboken ha nedtecknat antalet fällda träd och antalet byggda res, där han pallrat upp stammarna, begav sig Gustav till Markos kolarkoja, en timmes promenad bort. Kanske låg Marko och vilade i kojan för att senare ta sig an nattskiftet?
Han närmade sig kojan som såg annorlunda ut i formen än Gustavs. Ingen kolarkoja var den andra lik. Markos var byggd bara för en man, precis som Gustavs, men med dörren sluttande inåt. Denna gång hade styvsonen använt slanor till väggar och lagt torv på taket.”

Sidan 200

”Elin blundade och samlade sig innan hon åter slog upp blicken Långsamt vande sig ögonen vid mörkret och hon betraktade varje millimeter inne i den dunka kojan på samma sätt som Levin skulle ha kunnat göra. Dörren, fönstret, glipan nedtill, slanor, grankvistar, plankor.
Ur väskan tog hon upp ficklampan och lät skenet från den glida längs väggarna, upp mot taket ovanför henne. Något vitt satt fast bland de mörka slanorna. Snabbt satte hon sig upp och sträckte sig efter det ljusa. En papperslapp.”

Summering

Ännu en gripande roman. Fantastisk författarröst. Tyvärr var den alltför detaljerad kring kolarens byggnation etc. Jag ger den därför 4 av 5 pennor men rekommenderar den varmt.

Vid pennan

Monica