Böcker, Bokrecension

Anna, i skuggan av Alfred av Karin Lövgren Nilsson – recension

Anna, i skuggan av Alfred av Karin Lövgren Nilsson – recension

Format: Inbunden

Antal sidor: 104

Utgivningsdatum: 2019-03-22

Förlag: Kira förlag

ISBN 9789187875281

Recensionsex: Ja – tusen tack! 

Typ av bok: Historisk biografi

Hela titeln: Anna – i skuggan av Alfred. Fabriksarbeterskan och arkitekten i Malmö 1915

Här kan du läsa början av förordet:

”Anna, Anna, Anna! Ett mansskri av fasa väckte mig ur en skön sömn och blev starten på ett sökande efter en Anna jag inte visste något om.”

VILKEN är själva handlingen: En sann historia om arkitekten Alfred Arwidius  och den unga sextonåriga fabriksarbetaren Anna som dog av koloxid.

Miljöbeskrivningarna: Igenkännbara.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”I dag klockan ½ 10 förmiddagen påträffades arkitekten Nils Alfred Arwidius jämte en okänd kvinna, som sedan be funnits vara 16-åriga fabriksarbeterskan Anna Maria Jönsson liggande döda i badrummet till Arwidius lägenhet å lll våningen i huset N:r 5 vid Adelgatan. Båda voro fullständigt nakna och lågo på golvet vid sidan om badkaret, Jönsson på ryggen vinkelrätt mot badkaret samt stretande med benen och med hälsenorna vilande på kanten av det ½ meter höga badkaret, samt Arwidius framstupa tvärs över Jönsson med sitt magparti över hennes bröst och hals.

De dramatiska raderna kommer från det polisprotokoll som upprättades efter den tragiska olyckshändelsen i april 1915, då Alfred Arwidius och Anna Jönsson koloxidförgiftades och dog.
Arkitekten Alfred Arwidius var en framstående person, känd i stadens offentlighet. Utöver sitt yrke var han även politiker, frimurare, lärare och musiker. Fabriksarbeterskan Anna Jönsson var en fullständigt anonym 16-åring från en fattig arbetarfamilj som efter händelsen i pressen utpekades som älskarinna åt den liderlige arkitekten.
Var hon det? Vem var hon egentligen? Och varför befann hon sig i lägenheten på Adelgatan 5?
Medan Alfred Arwidius livsverk i form av flerbostadshus, skola och monumentala entreprenörspalats fortfarande pryder Malmö har Anna Jönssons korta liv gömts, glömts och suddats ut ur historien, av olika skäl. Anna har befunnit sig i skuggan av Alfred.
Karin Lövgren Nilsson har ägnat flera års forskning åt att låta människan Anna träda fram ur skuggorna. Tidigare okända fakta om hennes uppväxt, familj, arbete och fritidssysselsättning ger oss berättelsen om Anna, men också historien om hur Malmö vid tiden för hennes död växte, utvecklades och tog språnget till att bli en modern storstad.”

Mest positivt

Jag fastnade för boken i samband med att Karin Lövren Nilsson höll en föreläsning på Stilettlunchen på Staffanstorps gästis under våren 2024. En fascinerande historia som är sann och inträffade i början av 1900-talet. Gripande.

Minst positivt

Det mesta är berättande. Boken hade vunnit på att bli mer gestaltande.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt.

Sidan 40

”Vid sjutiden på kvällen lämnar Alfred Arwidius restaurangen där han ätit middag, men stannar på hemvägen till framför kiosken vid Mälarbron Det är en klar, men lite kylig vårkväll och han känner sig upprymd. Han läser förstrött på löpsedlarna, men låter sig inte påverkas av de feta krigsrubrikerna.”

Sidan 80

”År 1917 fick Olga ytterligare ett barn, dottern Gudrun Olga, som Gustav Waldemar Elfström tog på sig faderskapet för. Han betalade underhåll med en engångssumma och försvann därefter ur deras liv.
Tre år senare drabbades Allis av hjärnhinneinflammation och beskriv i journalen när hon läggs in på Malmö allmänna sjukhus medicinska avdelning den 7 juni 1920 som ’en 6-års magerlagd flicka med rakitisk habitus’ (fysiskt tillstånd vars orsak är D-vitaminbrist) ’… som inte klagar över nya smärtor om hon får ligga i fred.’ Den 10 juni 03.45 avled hon av hjärnhinneinflammation och TBC.”

Summering

En spännande sann historia med många fysiska bilder och utdrag. Jag ger den 3 av 5 pennor. Den hade ledigt kunna få 4 av 5 OM den blivit mer gestaltad.
Rekommenderas varmt! En riktigt bra sann biografi.

Vid pennan

Monica