Böcker, Skriva

Skriva novell – att tänka på

Skriva novell – att tänka på

Jag har deltagit med omkring 30 noveller i lika många antologier och e-böcker under de senaste åren.

Många frågar mig vad som skiljer en novell från en roman. Här är några tips.

Börja novellen i närheten av slutet på berättelsen. Håll din historia kort. Du kan utelämna en hel del, vilket inte går för sig i en roman.

Om vi utgår från en roman, så krävs det att du i den har en bra början, en bra mitt-text och ett utomordentligt, gärna överraskande, slut.

En novell måste komma igång direkt; gärna med slutet. Den kräver dock inte ett hastigt tempo. Du kan skriva stillsamt men alla förutsättningar ska komma igång direkt, dvs handlingen, miljön, perspektivet och huvudkaraktären. Få med karaktärens drivkrafter redan i inledningen. Vad vill karaktären? Vem eller vad är skurken/hotet?

Författaren Kurt Vonnegut anser att en novell ska starta så nära slutet som möjligt. Tänk därför ut en bra bakgrundshistoria. Sedan kan du låta karaktären glo katastrofen i ögat.

Läs många noveller, så får du grepp om vad som funkar.

Använd undertext, dvs allt som står mellan raderna. Sådant som läsaren bara anar sig till. Indirekt dialog är också undertext, exempelvis ”Hon sa att de måste flytta till en lägenhet utan trappor.”

Använd lukt och ljud. Det får igång läsaren. Exempelvis: ”En sur stank av kattpiss, trängde genom matoset.” (Här fattar läsaren att karaktären har lagat mat och har en katt.)

I en novell ska karaktären kämpa i varje scen. Det skadar inte att tänka så även i en roman, men i en novell är det ett måste. Problem tillkommer. De måste lösas – gärna tidsbegränsat för att öka spänningen. Karaktären MÅSTE utvecklas i en novell.

Slutet och inledningen är viktiga. Ett överraskande slut är bäst.

Vill du läsa noveller, rekommenderar jag antologin LYCKLIGA TIDER som jag varit redaktör för. Den hittar du här:

Lyckliga tider (bod.se)

 

Lycka till!

Monica