Böcker, Skriva

Vad krävs för att jobba som författare?

Vad krävs för att jobba som författare?

Kanske arbetar du redan så här. Om inte, förbättra din arbetsprocess genom att följa denna checklista.

 1. Du får en idé
 2. Planera noga för din idé! Det gör jag.
  Skriv in tid i din elektroniska kalender så att du verkligen får igång planerna. Tidsätt även själva planeringsfasen.
 3. Gör research (själv gör jag ca 1 års research)
 4. Börja skriv!
  Välj ”ful-skriva” så slipper du får problem och ångest kring ditt skrivande (något som annars ingår i den kreativa fasen). Du kan skriva på dator, manuellt med papper och penna, eller varför inte (som jag ibland gör) tala in via din telefon och skicka texten som ett mail till dig. Då kan du klippa och klistra in den i ett dokument.
  Behöver du stöd för skrivandet rekommenderar jag min fackbok ”Börja skriva framgångsrikt”. Du hittar den här: Sökresultat för: “börja skriva framgångsrikt” (bod.se)
 5. Checka ditt dokument genom Dispositionsläget. Är dina scener/kapitel i rätt ordning? Följer du den dramatiska kurvan?
 6. Låt texten/ditt manus vila. Jag låter vissa manus vila upp till ett år.
 7. Dags att börja redigera! Redigeringsfasen är för mig oftast sjutton omgångar för en roman, mindre för en fackbok.
  Behöver du stöd, rekommenderar jag min fackbok ”Redigera framgångsrikt” som du hittar här: Redigera framgångsRIKT (bod.se)
 8. Behöver du sätta inlagan till din bok själv? Eller har du valt att betala för yrkesrollen? Om du ska sätta den själv och behöver stöd för hur layouten bör se ut, rekommenderar jag min fackbok ”Handbok i textproduktion”. Du kan läsa mer om den här: Handbok för textproduktion – Layout, design och formgivning (bod.se)
 9. Presentera din bok på bloggar, i sociala medier mm. Ju fler, desto bättre. Du bör också skicka e-post och brev till förlagen där du presenterar din bok. Tänk på att väntetiden från förlag kan vara lång. Det finns förlag som aldrig svarar. Andra kan låta dig vänta upp till två år innan de återkommer. Inse att du kommer att få massor med refuseringsbrev/-mail, tyvärr.
 10. I bästa fall får du ett traditionellt förlag som antar boken. Då kostar utgivningen ingenting. Men tyvärr är alla förlag inte beredda att satsa tillräckligt på dig. Att bli antagen av ett traditionellt förlag innebär således inte att du kommer att tjäna pengar på din bok.
  Väljer du hybridutgivning måste du själv bidra med kapital för lanseringen. Det kan vara allt från några tusen till upp emot sjuttiofem tusen kronor. Där är det viktigt att du gör kalkyler för att se när du kommer att göra en break even, dvs när kommer du att börja tjäna pengar på din bok.
  Väljer du att ge ut den själv, behöver du anlita experter som hjälper dig nå ut på marknaden utifrån de yrkesroller som säkerställer att din bok är ett godkänt hantverk.
  Slutligen kan du välja att lämna in ditt manus till ett print-on-demand-förlag. Då har du endast en liten investering men tjänar å andra sidan inte mycket per såld bok. Mina böcker ovan är utgivna på det sättet via Books on Demand (BoD.se)
 11. Hur ska boken ges ut och tryckas? Den ska kanske både vara tryckt som inbunden, i pocketformat, som e-bok eller ljudbok.
 12. Försäljningen sköter sig inte själv. Jag har 10.000-tals följare i olika sociala media. Trots det kan det vara trögt att få försäljningen att rulla på. Du behöver förmodligen stå på mässor, åka ut och föreläsa osv, för att få ihop försäljningen. Och glöm inte releasen. Ska du ha en fysisk release eller digital? Om du väljer fysisk, var, när och hur?

 

Lycka till!

Monica