Skrivkramp?
Skrivkramp?
Det finns några av mina deltagare som betonat att de har fått skrivkramp. Själv har jag sällan upplevt detta. Jag har metoder för att komma igång med mitt skrivande. En av dem är att skriva blogginlägg, som jag har varje arbetsdag under hela veckan på bloggen www.resultat-direkt.se.
Här är några tips ifall du skulle drabbas.
Be om hjälp
Ta hjälp av någon skrivcoach eller liknande om du fastnar. Ofta kan de räta ut frågetecknet som sprängt in sig i hjärnan.
Eller ta hjälp av testläsare om du är i början av skrivandet. Då får du feedback vilket är otroligt användbart. Är du i slutet av skrivandet, kanske du ska satsa på en formell lektör.
Fokusera på skrivandet – inte redigeringen
Många får kramp eftersom de börjar redigera samtidigt som de skriver. Kom ihåg att du använder din hjärna på olika sätt när du skriver respektive redigerar. Den kreativa processen för skrivandet tvivlar sällan medan den logiska hjärnan för redigeringen ofta gör så. Så fokusera på att ”ful-skriva” när du skriver och lägg sedan undan texten så den får vila innan du börjar redigera. Då har du öppna ögon som du kan jobba med. Det går alltid att fixa till genom att skriva om, radera etc.
Gå utbildningar
Vi kan aldrig bli alltför lärda. Att skriva är ett hantverk och det finns många tips och tricks för att få till en bra text. Lär dig genom att gå massor med kurser och läs många skrivar-böcker för att få nya intryck och idéer.
Planera noga och dela in ditt projekt i små bitar
För att det inte ska bli övermäktigt, behöver du delmål. Tänk på frågan:
― Hur äter jag en elefant?
― I små, små bitar … 😉
Det tar tid att skriva en roman exempelvis. Jag lägger ca ett år på research, skriver råmanuset på ca en månad och behöver sedan ungefär ett år på mig för att redigera.
Kom ihåg att skrivandet handlar om omskrivning och framför allt redigering.
Förarbetet är viktigt, precis som när du ska bygga ett hus. Att lägga grunden rätt gör att du slipper skador längre fram. Samma sak för skrivandet.
Lycka till!
Monica