Böcker, Bokrecension, Skriva

Han älskade dem alla av Andreas Ek – recension

Han älskade dem alla av Andreas Ek – recension

Format: Inbunden

Serie: Jannica Brandt (del 3)

Antal sidor: 393

Utgivningsdatum: 2023-03-06

Förlag: Modernista

ISBN: 9789180631556

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Andreas för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Deckare

Här kan du läsa inledningen som startar med en prolog:

”Mikaela Sundin satte nycklarna i låset, öppnade och klev in i hallen. Hon stannade för ett ögonblick och stirrade rakt fram in i köket. Det runda bordet hamnade i blickfånget och hon rynkade pannan Känslan av att någon varit hemma, någon annan än Filip, gjorde sig omedelbart påmind.
Hon ropade på honom men fick inget svar. Hon hade inte förväntat sig annat eftersom han var i väg på ett kundbesök inne i stan.
Det var inte första gången den här känslan infunnit sig hos henne.
Känslan av att inte vara ensam. Att vara övervakad.”

VILKEN är själva handlingen: En seriemördare är i farten och poliserna med Jannica i spetsen, jagar denne person.

Intrigerna: Kraftfulla och täta. Enormt driv i handlingen.

Miljöbeskrivningarna: Fina.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Göran är en medelålders låssmed som drömmer om den stora kärleken. Hans eget familjeliv går på tomgång – tonårssonen spelar mest hockey och gnistan i äktenskapet har falnat. Tillgång till mjukvaran i larm- och övervakningsutrustning samt en extranyckel till de lås han installerar ger honom en genväg in i människors liv, men nyckeln till unga kvinnors hjärtan är svårare att komma åt.
När en person hittas mördad i en gångtunnel kallas Jannica Brandt, utredare på enheten för grova brott, till platsen. Det uppdagas snart att brottet har betydande likheter med tidigare ouppklarade mordfall och misstanken att man jagar en seriemördare växer sig allt starkare.
En intensiv katt- och råttalek – där polisen emellanåt kommer brännande nära gärningsmannen – tar sin början. Men det mördaren inte vet är att ödet riskerar att slå tillbaka, och att hans egen son svävar i livsfara.”

 

Mest positivt

Välskriven. Andreas fantastiska författarröst som gjorde att jag nästintill sträckläste romanen. Fint språk med klockren grammatik (bortsett från de första raderna i prologen – se ovan – där texten är lite märklig). Bra driv. Korta tydliga kapitel – som jag älskar. Hade det inte varit för cliffhangern i slutet, hade jag garanterat gett denna bok högsta betyg. Men …

Minst positivt

Cliffhangern i slutet …
Så ledsen att jag inte får veta upplösningen i den här boken.
Dessutom en epilog som jag inte greppar på grund av en för mig ny karaktär – Lyla.
Den engelska rubriken i epilogen. Hade önskat att den också varit på svenska.
Tautologin på sidan 101 (se nedan) där det finns både ett frågetecken och ordet ”frågade”.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 101

”Patrick ville anropa piketen över radion och fråga vad som hänt, men han visste bättre. Under en pågående inbrytning gick det inte att prata i radion Ibland kunde den som gick in sist genom dörren vara någon form av länk i kommunikationen om det var av vikt, men det var ytterst sällan det skedd. Speciellt vid en offensiv inbrytning. Då behövdes alla till att säkra rummen och det pågående hotet.
Piketen hade brutit upp dörren på nolltid och kastat in chockgranater för att desorientera alla där inne. Vad som hänt sedan var det bara ett fåtal personer som visste och Patrick var inte en av dem.
― Vad tror du? frågade han Björn, som hade direktkontakt med operatörerna. Det var en dum fråga, det visste Patrick, men det var för mycket som stod på spel.”

Sidan 200

”Jannica parkerade på en av de lediga platserna längs byggnaden. På fasade satt en stor skylt där den svarta texten ’Lås & Larm’ blekts under årens lopp. Entrédörren hade ett fönsterglas i huvudhöjd med ett galler bakom. Någonstans i närheten satt en spanare i en bil och höll uppsikt över butiken ,vilket de hade gjort under gårdagen också.
Enligt spanarna var Thomas precis som vem som helst. Han klev ut genom porten i hyreshuset runt klockan 06:30, vilket han även gjort i dag. Sedan promenerade han ett par minuter till bilen och körde till industriområdet som låg på andra sidan Huddinge centrum .Han hade lätt kunnat gå hela vägen till arbetet, men uppenbarligen var kondition och träning något som var nedprioriterat i hans leverne. Thomas såg för den sakens skull långt ifrån otränad ut. Han var normalbyggd. Varken för tjock eller smal. Längdmässigt höll han sig troligen inom medianen för svenska män Det var inget speciellt med Thomas Ivarsson och Jannica tyckte att han verkade vara tråkig.”

Tidigare böcker av Andreas Ek som jag recenserat

Det hon slåss för – av Andreas Ek – bokrecension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se) – 4 av 5 pennor

Mörkret inom honom av Andreas Ek – recension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se) – 4 av 5 pennor

Den sista marionetten av Andreas Ek – recension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se) – 5 av 5 pennor

Summering

En fantastisk deckare som absolut INTE gick att lägga ifrån mig. Från första till de sista sidorna var jag helt fast. Sen (som jag nämnt ovan) slutade den tyvärr med en cliffhanger. Besvikelsen blev enorm för mig. Dessutom fanns där en epilog som jag inte förstod med en helt ny karaktär (se ovan).

Eftersom de första 385 sidorna var sanslösa och Andreas verkligen ger prov på sin yrkesskicklighet, ger jag den 4 av 5 pennor och sväljer min besvikelse ;-).

Vid pennan

Monica