Böcker, Projekt, Skriva

Skapa en plan INNAN du börjar skriva – fackboken ”Planera ditt skrivande” är mitt projekt

Skapa en plan INNAN du börjar skriva – fackboken ”Planera ditt skrivande” är mitt projekt

Som du kanske vet, hade jag tidigare en onlinekurs som hette Planera ditt skrivande. Den kursen blir så småningom en fackbok, i vilken du kan få alla tipsen. Jag återkommer om fackboken längre fram. Här kan du se min plan över inledningen av boken:

Men jag kan avslöja vad du behöver tänka på när du skapar din plan.

All planering börjar med att du måste veta VAD du vill skriva om. Troligen behöver du då göra research. Var ska du spara allt material som du fångar upp i din research?

Därefter behöver du bygga en struktur. VAD ska du skriva om? VARFÖR? HUR ska du skriva? Och givetvis behöver du skapa en mappstruktur så att du enkelt hittar dina dokument längre fram.

När du kommit så långt behöver du skapa en övergripande projektplan. Det är lämpligt att göra den så att du får den visuell och helst i färg.

Tänk igenom din affärsplan eventuellt utifrån en Lean Canvas och skapa grunden för en budget. Din bok kommer att kosta pengar. Hur mycket har du råd att avsätta?

Nu är det dags att du börjar fundera över marknadsföringen. Boken säljer sig inte själv. VAD vill du göra kring marknadsföringen? VAR och NÄR vill du synas? Kanske behöver du skapa en produkttratt för att synliggöra detta. Ska du ha en blogg, en webbsida och en författarprofil?

Om du har flera skrivprojekt på gång (vilket jag alltid har), kan det vara bra att ha en övergripande handlingsplan i vilken du kan konsolidera samtliga projekt med länkar. Vill du ha tiden synlig, bör du skapa ett gantschema. Har du tänkt blogga om ditt projekt, behöver du ha en blogg-plan. Vill du låta någon läsa skapar du en testgrupp för projektet. Viktigt att få testläsare innan du anlitar lektörer eller redaktörer för ditt projekt.

Ska du säkerställa att du håller tiden och planen, rekommenderar jag att du skapar en storyboard och en visualiseringstavla. Den kommer att stötta dig när det börjar ta emot (vilket kan hända).

Ett tips är att skapa synlighet via mindmaps. Kanske vill du synas på många ställen och då rekommenderar jag att du lägger upp ditt projekt och berättar mer om det i olika sociala medier, exempelvis på Calameo, via Buffer, IFTTT, Pinterest, Google+, YouTube, Facebook och Instagram.

Innan du börjar skriva behöver du troligen göra en enkel form av synopsis. Skriver du skönlitteratur ska du även göra en karaktärsanalys och lära känna dina huvudkaraktärer. Skapa en disposition innan du sätter tänderna i ditt råmanus. Skriver du skönlitteratur behöver du lära dig lite om den dramatiska kurvan.

Tidsplanera noga!

Jag tycker också att du ska fundera över verktyget. Skriver du i Word, Scrivener eller något liknande program?

När du skriver, undvik redigering. Det kan få dig att tvivla, nämligen. Men när du skrivit klart ditt råmanus och låtit det vila lite, är det dags för redigering. Då kan du behöva ett redigeringsschema och så småningom testläsning. Kanske vill du dela delar av din text i WattPad eller Goodreads? Ja, det finns många fler appar och mallar som underlättar. En pitch, en baksidestext och en strategi är viktiga punkter för ditt skrivande. Omslag och nyhetsbrev leder dig vidare.

Allt ovan finns med i min kurs och kommer även att finnas med i min kommande fackbok Planera ditt skrivande.

Lycka till!

Monica