Böcker, Bokrecension, Skriva

Smultronhyllan av Birgitta Bergin – recension

Smultronhyllan av Birgitta Bergin – recension

Format: Inbunden

Antal sidor: 380

Utgivningsdatum: 2023-04-14

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164208286

Recensionsex: Ja

Tusen tack Birgitta och Piratförlaget för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Feelgood och relationsroman. Kärlek, vänskap och äldre människors önskan.

Hur fångade inledningen mig: Boken börjar med ett förord där författaren berättar om sin egen mamma. Sedan startar kapitel 1. Och givetvis fastnade jag direkt i romanen.
Så här börjar den:

”Min agent fnös när jag berättade att jag ville arbeta på ett äldreboende.
― Så du lämnar ditt liv som firad författare för att torka gamlingar i rumpan?
― Nej, jag lämnar mitt liv som kuvad för att med kreativitetsångest och påtvingade deadlines för att istället arbeta med människor som behöver mig. Om det ibland innebär att torka någon i rumpan så är det okej för min del.
Det var efter det samtalet som jag med hundra procents säkerhet visste att jag fattat rätt beslut.
Men även mina döttrar ifrågasätter mig.”

VILKEN är själva handlingen: Handlingen utspelar sig på ett äldreboende – Smultronhyllan.

Intrigerna: Intrigerna leder handlingen framåt.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Tydliga och framåtdrivande.

Baksidestexten – tagen från nätet

”Efter ett liv i rampljuset som framgångsrik författare bestämmer sig Agnes för att förverkliga sin gamla dröm om att vara till nytta och glädje för andra och tar jobb på äldreboendet Smultronhyllan. Även om stället är trevligt bubblar Agnes av idéer om hur man kan göra tillvaron mer meningsfull för de äldre. Men den nye chefen verkar vara fast besluten att sätta käppar i hjulet för henne.
Den nyskilda Agnes ger sig också ut på dejtingmarknaden och plötsligt går allt väldigt fort. På ett par dagar har den charmiga Benny flyttat in hos henne och tar alltmer kontrollen över hennes liv. Det nya liv Agnes drömt om glider henne sakta men säkert ur händerna. Hur kan hon se till att inte tappa bort sig själv?”

Mest positivt

Birgittas fantastiska författarröst som speglar relationer på ett utomordentligt sätt.
Bra gestaltning som gav upphov till många känslor hos mig. Grep tag och släppte inte under alla sidorna.
Tårarna rann stundtals.
Tydligt perspektiv.
Tänkvärda kapitel och många intressanta upplevelser.
Dessutom är romanen skriver i nutid, vilket inte är helt vanligt. Kul med detta tempus.
Oförglömliga karaktärer som fastnar som tuggummi under skosulan. 😉
Korta kapitel som jag älskar.

Minst positivt

Lite väl många ”Han” i inledningen av meningarna på slutet av sidan 134.
”Han får mig att skratta. Han lagade god mat. Han påstod att han inte är något vidare i köket, att vi är lika även där, men i mina ögon är han fantastisk vid spisen.”
Tautologin, exempelvis på sidan 100 (se nedan) där det finns både frågetecken och ordet ’frågade’.

Fler recensioner av Birgittas böcker

Här kan du se mina recensioner av tidigare lästa böcker av Birgitta Bergin:

Det går inte att undvika att se att jag verkligen uppskattar Birgittas böcker. Framför allt är hennes karaktärer oförglömliga. Detta är böcker som fastnar. De sista är definitivt några av de få böcker som jag minns årligen.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”― Fler idéer? frågar jag leende. Eller tycker ni att vi har tillräckligt att arbeta med? Det här räcker till en hel roman.
― Du kan skriva om oss, säger Mario. En roman om Smultronhyllan.
― Nej, bättre upp. Vi ska se till att göra verklighet av det här istället för att dikta ihop en saga. Men samtliga förslag kan vi såklart inte genomföra. Och det gäller att strukturera det så att det blir försvarbart när vi går till Mallis … jag menar Malcolm, med det här.
Cleo kväver ett fnitter och Svea ser ner på sina händer. Konrad och Linnea verkar inte ha uppfattat mitt misstag. ”

Sidan 200

”― Behagar? De vill såklart komma till sin mamma!
― Snälla älskling. De kommer att ha fullt upp med sitt studentliv. Lund ligger flera timmar bort. De har inte råd att åka tåg och inte tid heller för den delen. Och de har ju en pappa.
Först blir jag förvånad över det han säger Sedan infinner sig ett slags sorg över att mina barn har blivit vuxna och inte behöver mig. Men ganska snart förvandlas mina känslor till ilska. Vem tror Benny att han är? Han som inte ens har kontakt med sin egen dotter. Nu har han mage att vilja omvandla mitt gästrum till sitt arbetsrum.
― Du kan sluta planera med en gång. Gästrummet förblir gästrum tills tjejerna har egna bostäder. Du kan inte bara klampa in och ’förändra’.”

Summering

En roman som jag ger full pott. Liksom flera andra av Birgittas romaner är den oförglömlig. 5 av 5 pennor får den. Läs den!

Vid pennan

Monica