Böcker, Bokrecension, Skriva

Segla på ett moln av Birgitta Bergin – recension

Segla på ett moln av Birgitta Bergin – recension

Format: Inbunden

Serie: Kvinnlig vänskap (del 1)

Antal sidor: 354

Utgivningsdatum: 2024-04-12

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164208781

Recensionsex: Ja

Tusen tack Birgitta och Piratförlaget för recensionsexemplaret!

Typ av bok: Feelgood och relationsroman om kvinnors vänskap.

Hur fångade inledningen mig: Som oftast när jag läser Birgittas romaner, fastnar jag ganska direkt.
Så här börjar den:

”Den gälla signalen ljuder skarpt och pockande i det ovädrade rummet. Till slut tvingar ljudet mi att reagera och jag plockar motvilligt upp mobilen. Jag ligger i soffan och har tydligen somnat, trots att klockan bara är tre på eftermiddagen. Något sömndrucken svarar jag utan att se efter vem det är och rösten som möter mig är som ett eko från långt tillbaka i tiden. Med ens blir jag klarvaken.”

VILKEN är själva handlingen: En stor del av handlingen utspelar sig på havet i en segelbåt.

Intrigerna: Intrigerna leder handlingen framåt.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Tydliga och framåtdrivande.

Baksidestexten – tagen från nätet

”Ett telefonsamtal från Chanelle förändrar allt i Tones liv. Under hela uppväxten var de bästa vänner, men gled senare ifrån varandra.

Nu föreslår Chanelle helt plötsligt en segeltur tillsammans och för Tone låter det fantastiskt. Hennes man har lämnat henne, hennes trygga tillvaro har slagits i spillror och hon behöver lära sig att leva på nytt. Men det är först när seglatsen går mot sitt slut som hon får veta vad Chanelle egentligen är ute efter. Och Tone ställs inför ett livsavgörande val.”

Mest positivt

Birgittas författarröst speglar återigen relationer på ett gripande sätt.
Bra gestaltning som ger upphov till känslor.
Eftersom jag har sett något liknande på nära håll, blir historien hållbar och gråten sitter i halsen.
Många karaktärer i Birgittas romaner sitter kvar i minnet, långt efter att boken är färdigläst.

Minst positivt

Tydligt scenario som leder till förutsägbarhet (åtminstone om läsaren är som jag som har en upplevelse i bagaget). Hade önskat att bli mer överraskad på slutet.

Det tråkiga omslaget som inte alls tilltalar mig. Det är snarast minimalistiskt och ger ingen illusion eller känsla. Jämför det gärna med omslaget till Smultronhyllan som är vackert och ingivande.

Recensioner av Birgittas böcker

Här finns tidigare recensioner av Birgitta Bergins böcker. Tyvärr har jag stängt ner bloggen monicaiveskold.se så du kan inte läsa hela recensionen. Endast recensionen för Smultronhyllan är klickbar eftersom den ligger på denna blogg.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Vem är egentligen Måns, min make, som utan förvarning gör just det han har predikat om i hela vårt gemensamma liv att man inte ska göra? Plötsligt följer han sina känslor. Han har förkastat sin övertygelse att man kan, nej ska styra känslorna och att ett nej alltid är bättre än ett ja. Han som har värnat om vårt privatliv lägger nu ut halvnakna bilder på ett Instagram-konto.
Fast när vi träffades för alla dessa år sedan var han inte alls så kontrollerad. Han var busig och full av upptåg. Chanelle, jag och Måns … vi tre hängde ihop. ”

Sidan 200

”― Måns ringde. Det var första gången han gjorde det, viskar jag medan jag försiktigt trär in hennes ena arm i skjortan. Jag sneglar på henne för att läsa av reaktionen.
― Släpp honom, Tone.
Det var inte det svaret jag vill ha.
― Han har träffat Gustav. Men jag tror inte det gick så bra.
― Ringde han dig för att berätta det?
― Han sa att han saknar mig
Chanelle undslipper sig ett lågt stön. Jag sneglar på henne och förstår att hon tycker jag är dum som ens pratar om honom. Måns är historia. Han är inte den han utgav sig för att vara. Måns har lik i lasten.”

Summering

En roman som jag verkligen rekommenderar. Den griper tag, påverkar läsaren. 4 av 5 pennor får den. Läs den!

Vid pennan

Monica