Skriva

Läs mycket och välj gärna ny genre

Läs mycket och välj gärna ny genre

Ett strålande tips för dig som skriver är att läsa mycket och gärna nya genrer för att utöka din kunskap.

Behöver du analysera en bok, ska den läsas mer än en gång. Detta har jag svårt för eftersom min hjärna registrerar historien målande. Då blir det tjatigt med upprepningar. Men jag väljer ändå att läsa om vissa klassiker, som exempelvis Vilhelm Mobergs Utvandrar-serie (den har jag läst minst två gånger).

Titta på uppbyggnaden av den dramatiska kurvan, hur de använder tempus, lägger in spänning, skriver dialoger och framför allt gestaltar.

Läs nya genrer så att du går utanför dina egna ramar. Det skapar nya intryck och ny kunskap.

Du kan givetvis även kika på filmer och serier. Notera vad som händer i scenerna och hur historien är uppbyggd. Detta har du nytta av när du skriver.

Här är några serier som har imponerat på mig:

Lycka till!

Monica