Böcker, Bokrecension, Skriva

Svartfågel av Frida Skybäck – recension

Svartfågel av Frida Skybäck – recension

Format: Inbunden

Serie: Fredrika Storm (del 1)

Antal sidor: 420

Utgivningsdatum: 2022-08-29

Förlag: Bokförlaget Polaris

ISBN: 9789177956327

Recensionsex: Nej men en vinst i ett lotteri

Tusen tack Frida för vinsten!

 

Typ av bok: Deckare / Kriminalare (men jag tycker att den har mycket feelgood i sig)

Här kan du läsa inledningen som startar med en prolog (men jag upplever den inte som prolog utan som en inledande handling):

”Framför henne bredde den ut sig, Vombsjön, där den rann in i sänkan mellan två åsar och sedan vidare hela vägen till Öresund.
Gun stod på den hårdfrusna stranden av hamrade sandvågor och blickade ut över de väldiga vattenmassorna. Det var redan januari, men ännu hade det inte snöat. Tunnisen låg bland och speglade en betonggrå himmel. Runtomkring sträckte sig en krans va mörka trädtoppar.
I hela sitt liv hade Gun dragits till slättsjön. På ena sidan omgiven av fuktängar, flacka gränsmarker och låga sandrevlar, på den andra skog. Här fanns en utbredd fågelfauna och dofter av bark och mandelblom som hon tyckte mycket om. Det var hit hon kom för att känna lugnet. Det här var hennes plats.”

VILKEN är själva handlingen: En kvinna jagas ut på isen och drunknar. Fredrika Storm, polisen, är en av dem som får i uppgift att utreda händelsen. Romanen är en noir, styrd av relationer.

Intrigerna: Kraftfulla. Vardagshandlingen och utredningen driver läsningen framåt.

Miljöbeskrivningarna: Fina. Speciellt som jag själv varit mycket vid Vombsjön och Harlösa, där det hela utspelar sig. Mina anfäder kommer härifrån.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

En kall vintermorgon jagas en ung kvinna ut på isen på Vombsjön där hon går igenom och drunknar. Hon är nyinflyttad i skånska Harlösa och ingen verkar veta vem hon är eller varför hon kommit dit. Polisutredaren Fredrika Storm, som är uppvuxen i den lilla byn, tar sig an fallet tillsammans med sin nya kollega Henry Calment. Men utredningen blir komplicerad när det visar sig att flera av spåren leder till mörka hemligheter i Fredrikas egen familjehistoria. Vad har den drunknade kvinnan för koppling till Tobias Falk som lämnade byn tjugo år tidigare, och hur hänger fallet samman med Fredrikas mamma som försvann spårlöst samma sommar?”

Mest positivt

Välskriven. Och jag blev positivt inställd eftersom jag tidigare läst andra romaner av Frida Skybäck. Romaner som inte alls har fångat mig på samma sätt. Här kan du se min tidigare recension av hennes roman ”Bokhandeln på Riverside Drive”: Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Denna härliga kriminalhistoria, uppbyggd i noir-stil, greppade tag om mig och jag hade svårt att lägga ifrån mig boken. Fint språk. Tydliga kapitel (inte alltför långa).

Att Frida ofta skriver in dialogerna på egna rader, något som jag ofta saknar hos författarna. (Bortsett från vissa ställen, se nedan under rubriken ”Sidan 100”.

Gillade också de parallella handlingarna som gav avstickare i storyn.

Minst positivt

Tautologin att det finns både frågetecken och ord som symboliserar frågan (exempelvis ’frågade’, ’undrade’), se nedan under rubriken ”Sidan 200” så förstår du vad jag menar. Bättre då att skriva frågetecknet och sedan ordet ’sa”, se nedan.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”― Nu, sa Elena och sken upp när hon upptäckte att det var han. ― Vad roligt att du kommer på besök.
― Jag hoppas att jag inte stör.
― Självklart inte. Men var har du hållit hus senaste tiden? Jag har inte sett dig på Nodus på evigheter.
― Jag har haft fullt upp, sa han ursäktande.
― Jag förstår. Vad förskaffar mig den äran i dag?
― Jag tänkt faktiskt be om hjälp med en sak.
― Det låter spännande. Berätta.
Henry visade henne metallbiten som Nomi burit när hon drunknande och förklarade i stora drag vad som hade hänt.”

Sidan 200

”― Får du någon hjälp? undrade Fredrika.
― Vi provade med personliga assistenter ett tag, men det är svårt, sa Lasse.
― Han tar hand om allt, men han kommer inte orka det för evigt. Jag har sagt att vi måste ta emot den hjälp vi kan få.
― Jag vill inte ha främlingar springande här, svarade han. ― Och jag vill ta hand om dig.
― Jag vet det. Men vad händer när jag behöver hjälp varje natt? Jag kommer bara att bli sämre och du kommer att bli utbränd.
Fredrika tittade ner i bordet. Hon ville inte att de skulle bli osams.
― Hur är det med Rasmus? sa hon för att byta samtalsämne.”

Summering

En välskriven deckare. Jag gillade även karaktärerna som blev tydliga för mig. Baserat på detta ger jag den 4 av 5 pennor och ser fram emot nästa roman med Fredrika Storm.

Vid pennan

Monica