Skriva

Definiera vanor och rutiner för skrivandet: Nyckeln till framgång

Definiera vanor och rutiner för skrivandet: Nyckeln till framgång

Att skapa vanor och rutiner för skrivandet är en av de mest effektiva strategierna för att bli en produktiv och framgångsrik författare. Idag vill jag dela med mig av några insikter och tips om hur du kan utveckla dina egna skrivvanor och rutiner. Vill du ha fler tips, rekommenderar jag mina böcker; framför allt den nylanserade PLANERA DITT SKRIVPROJEKT.

Varför är vanor och rutiner viktiga?

Vanor och rutiner hjälper till att skapa struktur för ditt skrivande. Genom att ha fasta skrivtider och en väl definierad process kan du minska motståndet och öka din produktivitet. När skrivandet blir en vana behöver du inte förlita dig på inspiration eller motivation – det blir helt enkelt något du gör varje dag.

Steg för att skapa effektiva skrivvanor och rutiner

 1. Sätt upp realistiska mål
  Börja med att sätta upp specifika, mätbara och realistiska mål för ditt skrivande. Det kan vara att skriva ett visst antal ord per dag, att skriva under en viss tid eller att färdigställa ett visst antal kapitel per vecka. SMARTA mål (Specifika, Mätbara, Uppnåbara, Relevanta och Tidsbestämda) hjälper dig att hålla fokus och motivationen uppe.
 2. Hitta din bästa skrivtid
  Alla har olika tider på dagen då de är mest produktiva. Försök att hitta den tid som passar dig bäst, oavsett om det är tidigt på morgonen, mitt på dagen eller sent på kvällen. När du har identifierat din optimala skrivtid, försök att skriva vid samma tid varje dag för att bygga upp en vana.
 3. Skapa en skrivvänlig miljö
  Se till att du har en skrivplats som är fri från distraktioner och där du känner dig bekväm. Det kan vara ett hemmakontor, ett café eller en tyst plats i ditt hem. Ha allt du behöver inom räckhåll – dator, anteckningsbok, pennor och en kopp te eller kaffe.
 4. Sätt upp en skrivritual
  Att ha en ritual innan du börjar skriva kan hjälpa dig att komma i rätt sinnesstämning. Det kan vara något så enkelt som att tända ett ljus, lyssna på en specifik spellista eller göra några minuters meditation. Denna ritual signalerar till din hjärna att det är dags att fokusera på skrivandet.
  Själv väljer jag att skriva några blogginlägg eller inlägg för sociala medier – för at komma igång med skrivandet.
 5. Skriv utan att redigera
  När du sätter dig ner för att skriva, låt orden flöda fritt utan att oroa dig för perfektion. Redigeringen kan vänta tills du har en första utkast. Detta minskar pressen på att skriva perfekt från början och gör processen mer njutbar.
  Tillåt dig att ”ful-skriva”, dvs bara skriv. Det gör inget om det är riktigt fult. Detta åtgärdar du senare vid redigeringsarbetet.
 6. Reflektera och justera
  Efter några veckor, ta dig tid att reflektera över din skrivrutin. Vad fungerar bra? Vad kan förbättras? Var inte rädd för att justera dina vanor och rutiner för att bättre passa dina behov och din livsstil.

Exempel på en daglig skrivrutin

 • 06:00: Vakna upp och gör en kort meditation eller stretching. Eller skriv något litet för att komma igång.
 • 06:30: Dricka en kopp kaffe eller te medan du skriver stolpar.
 • 07:00: Sätta dig vid skrivbordet och tänd ett ljus för att signalera att det är skrivtid.
 • 07:05: Läs igenom anteckningar eller checka plan för dagens skrivsession.
 • 07:10: Sätta en timer på 45 minuter och börja skriva utan att redigera.
 • 07:55: Ta en kort paus för att sträcka på benen och hämta ny energi.
 • 08:00: Fortsätta skriva i ytterligare 45 minuter.
 • 08:45: Skumma igenom vad du har skrivit och gör anteckningar för nästa skrivsession.
 • 09:00: Avsluta skrivandet för dagen och gå vidare till andra uppgifter.

Avslutande tankar

Att skapa vanor och rutiner för skrivandet är en process som kräver tid och anpassning. Men genom att införa dessa steg i din dagliga rutin kan du öka din produktiviteten och göra skrivandet till en naturlig och njutbar del av ditt liv. Kom ihåg att varje författare är unik, så hitta de vanor och rutiner som fungerar bäst för dig.

Lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld