Undvik vanliga misstag när du skriver
Undvik vanliga misstag när du skriver
De vanligaste skrivfelen är ofta de lättaste att förbise. Om du aldrig formellt har studerat svensk grammatik eller litteratur, kan du vara omedveten om många skrivregler och konventioner.
Enstaka stavfel kan enkelt fixas av en redaktör eller till och med fångas av en väns eller testläsares ögon. Men det finns en skillnad mellan mindre fel som glider igenom och ett missförstånd av grunderna. Ett starkt grepp om språket är nödvändigt för att korrekt och effektivt förmedla ditt budskap. Annars kan din text bli en frustrerande, oläslig röra för läsaren. Utöver det kan större misstag, som en oorganiserad skönlitterär handling eller en fackbok fylld med klichéer, omintetgöra dina chanser att bli publicerad.
Om du råkar vara en för vilken svenska är ett andraspråk, kan detta utgöra en särskilt svår utmaning.
Även om varje förvirrande nyans av det svenska språket skulle fylla flera läroböcker, är här några råd till dig, oavsett om du är en ny eller rutinerad författare som behöver hjälp med att undvika vanliga misstag.
Bilden är skapad med hjälp av AI.
Misstag 1: Stavning, skiljetecken och grammatik
Om du stavar fel, skriver löpande meningar, över- eller underanvänder kommatecken och inte förstår korrekt interpunktion, märker potentiella utgivares redaktörer omedelbart detta. Tack och lov finns det gott om resurser där ute som kan hjälpa.
Här är några användbara böcker som kan hjälpa dig med grammatik, stavning och skrivregler:
· “Svenska skrivregler” av Språkrådet
- En omfattande guide som täcker svenska skrivregler, inklusive grammatik, stavning, interpunktion och stil.
· “Svenska Akademiens språklära” av Ulf Teleman, Staffan Hellberg och Erik Andersson
- En grundläggande språklära som täcker grammatik och språkvetenskap på ett detaljerat sätt.
· “Handbok i svenska” av Pelle Holm
- En klassisk handbok som ger en översikt över svensk grammatik och stavning, användbar för både nybörjare och avancerade användare.
· “Svensk grammatik på ett annat sätt” av Jan Svartvik
- En bok som presenterar svensk grammatik på ett lättfattligt och pedagogiskt sätt, med många exempel och förklaringar.
· “Riktig svenska” av Pelle Holm och Gösta Åberg
- En praktisk guide till korrekt svenska, med fokus på vanliga problemområden inom grammatik och stavning.
· “Svenska på riktigt” av Hans Lindquist
- En bok som tar upp både grammatik och stavning, med ett särskilt fokus på hur språket används i verkligheten.
· “Språkets byggstenar: Svensk grammatik i funktionell beskrivning” av Jan Einarsson
- En bok som förklarar grammatik på ett funktionellt sätt och visar hur olika grammatiska strukturer används i praktiken.
· “Språknörderi: Mina upptäckter i grammatikens underbara värld” av Sara Lövestam
- En mer personlig och underhållande guide till svensk grammatik och språkbruk.
Dessa böcker kan ge dig en solid grund i svensk grammatik och stavning, och hjälpa dig att förbättra dina skrivkunskaper.
Komma-tecken
Det här problemet uppstår när ett kommatecken separerar två oberoende satser som bör separeras med en punkt, ett kolon, semikolon eller en konjunktion.
Exempel:
- John springer till affären, han köper en burk läsk.
Det bör återges på något av följande sätt:
- John springer till affären och köper en burk läsk.
- John springer till affären. Han köper en burk läsk.
- John springer till affären; han köper en burk läsk.
Felaktig användning av verb
Att lära använda verb korrekt kan vara svårt eftersom reglerna ofta verkar inkonsekventa. Även om det finns vissa standardmönster, följer inte oregelbundna verb dem. Inte konstigt att författare som inte har svenska som modersmål ofta anlitar professionella översättare.
Ju mer du läser, desto bättre kommer du att skriva. En nyckel till att identifiera misstag är att lära sig att bli en aggressiv självredaktör.
Misstag 2: Brist på tydlighet
”Scen-rensning” bör ske för ett kapitel som inte börjar med en krok, efter en eller två sidor i en roman, eller för mycket bakgrund i en fackbok. Fortsätt med berättelsen eller ditt budskap. I en roman bör du introducera huvudkaraktären. Etablera och förstör sedan dennes status quo och kasta in hen i fruktansvärda problem. Inom facklitteraturen, fastställ din läsares behov och leverera lösningar. Varva viktiga detaljer genom hela boken i stället för att dumpa all information i början.
För många karaktärer introduceras för snabbt
I en roman, bör du motstå lusten att introducera alla karaktärer i början, eftersom läsaren kommer att få svårt skilja dem åt. Ge läsarna utrymme och tid att bekanta sig med var och en. Skapa enkelhet när berättelsen tar form.
Perspektivöverträdelser
Behåll ett enda perspektiv (POV) för varje scen i en roman, helst för varje kapitel, och gärna för hela boken. Välj en karaktär som blir din kamera, och undvik att hoppa runt i huvudet på flera, dvs hoppa från en karaktärs tankar till en annans. Det funkar inte.
Passiv form
Passiv konstruktion gör ditt skrivande – både i skönlitteratur och facklitteratur – ordrikt och föga övertygande. Det enklaste sättet att upptäcka passivitet är att leta efter och eliminera så många tillståndsverb som möjligt.
Exempelvis:
Passiv: Bollen fångades av Gary.
Aktiv: Gary fångade bollen.
Välj aktiv form!
Onödiga ord
Denna regel gäller för allt skrivande, oavsett genre.
Exempel:
“Den administrativa assistenten ledde in mig genom den öppna dörren till VD:ns kontor och jag satte mig på en stol mitt emot det stora skrivbordet i trä.”
Självklart finns det en dörr. Ännu mer självklart; den är troligtvis öppen. Om jag skulle sätta mig “ned”, skulle det naturligtvis vara i en stol. Eftersom jag träffar VD:n skulle en beskrivning av hans skrivbord vara anmärkningsvärd enbart om det inte var stort eller av trä.
Skriv:
“Den administrativa assistenten ledde in mig till vd:ns kontor och jag satte mig mittemot hans skrivbord.”
Misstag 3: Inkonsekvent ton och röst
Oavsett om du skriver en roman, ett blogginlägg, en artikel eller till och med en dikt, är det viktigt att veta skillnaden mellan ton och röst. Din skrivarröst speglar dig och din unika personlighet, som borde synliggöra allt du skriver. Ton är den attityd med vilken du skriver.
Så röst är vad du säger, och ton är hur du säger det.
Dessa två enheter skapar en konsekvent identitet för dig när du skriver.
Misstag 4: Bristande organisering och dålig struktur
För att din bok ska lyckas måste den flöda. Utan en grundläggande känsla för struktur kommer ditt manus att falla sönder innan du ens har börjat bygga något meningsfullt.
En roman behöver:
- En stark öppning (en krok)
- En häftig incident som förändrar allt
- En serie kriser som skapar spänning
- Ett klimax
- Ett slut
Denna enkla struktur bidrar till en sammanhållen handling.
En fackbok behöver:
- En innehållsförteckning
- En introduktion
- Kapitel
- Övergångar
- Grafik eller illustrationer
- Summeringar efter varje kapitel
- En slutsats
- Bilagor eller ytterligare resurser (valfritt)
- Ett index (valfritt)
- Författarens tack och kommentarer (valfritt)
Misstag 5: Klichéer och överdrivna intriger
Det knepiga med den här typen av misstag är att inse att du använder dem. Överanvända fraser och idiom kan vara vanliga i tal, men de får läsarna att himla med ögonen. Undvik således klichéer såväl som överdrivna intriger.
Tänk på den klassiska klichéen: “riddaren i glänsande rustning”.
Även om klichéerna inte är dåliga i sig, kan överanvändning göra dem tråkiga.
Inom skönlitteraturen är de flesta intriger kategoriserade. Men om ditt författarskap har spännande karaktärer och originella, komplexa kriser, kan även de mest grundläggande handlingar bli levande.
För facklitteraturen behöver du inte uppfinna hjulet på nytt. Skapa ditt budskap och dela det utifrån ditt personliga perspektiv.
Stärk ditt skrivande genom att undvika vanliga skrivfel
Om du börjar skriva, går utbildning eller översätter dina kunskaper för första gången, kan du bli skrämd av allt du behöver lära dig. De vanliga misstagen är oftast lätta att åtgärda. Odla en grundläggande förståelse för dessa regler och spara tid.
Läs så mycket du kan för att ge energi till din kreativa motor och stärka din skrivförmåga.
Behöver du mer tips, rekommenderar jag min bok REDIGERA FRAMGÅNGSRIKT. I den finns många tips som du behöver ta del av när du har skrivit råmanus och påbörjat redigeringsarbetet.
Lycka till!
Monica