Böcker, Redigera, Skriva

Hur hanterar du ditt manus?

Hur hanterar du ditt manus?

Du sliter hårt med att få ditt manus klart. Du sitter uppe sent vid datorn, går upp med tuppen, förpassar skrivkrampen och slutligen skriver du klart hela ditt manus. Tjoho!

Överlycklig … skickar manuset till några förlag och hoppas på det bästa. Håller tummarna. Ibland tar det tre månader att få svar, andra gånger två år. Några förlag struntar i att svara. Har du tur, kan du få ett förlagsavtal. Men de flesta blir refuserade.

Tomhet. Vad ska du göra nu – efter att du har skrivit klart? Ja, den frågan får jag ofta.

Själv har jag många manus på gång samtidigt. På så sätt slipper jag tänka tanken. Jag fortsätter med nästa manus.

Men om du inte gör som jag, får du här några tips.

Om det här är din första bok, eller första bok som du har avslutat, ställer du förmodligen ett antal frågor.  Funderar du på självpublicering? Eller ska du hyra en redaktör för att dubbelkolla din formatering, en lektör för att checka att du har allt med i den dramatiska kurvan (om du skriver skönlitteratur), korrekturläsare etc?

Alla dessa är viktiga delar av skriv- och publiceringsprocessen. Och du behöver göra dem alla INNAN du skickar till förlag.

Hur avslutar du ditt manus?

När du är klar med att skriva din bok är du ändå inte riktigt klar. Faktum är att avsluta ditt manus är endast början på nästa arbetsprocess. Kanske finns det även saker som du bör undvika?

Vad du inte ska göra när du har skrivit klart en bok?

Nya författare är angelägna om att skicka iväg boken eller novellen så snart de är klara. Men väldigt få böcker är klara efter ett första utkast.

Det finns massor med arbete kvar. Du kommer att vilja göra ändringar innan den första romanen blir en bra bok.

Skicka inte boken till ett förlag – än!

Bra skrivande är omskrivningar, sjutton redigeringsrundor och ibland strykningar och nyskrift. Om du vill bli publicerad ska du inte skicka boken till förlag än.

Att skicka in ditt manus innan det är komplett och klart kan leda till att du bränner möjligheten. Så redigera tills du kräks på texten.

Skicka boken till testläsare

Testläsare, personer som läser din bok och ger dig feedback innan, kan hjälpa till att förvandla ditt manus från mediokert till utmärkt. Men skicka inte förrän du gjort åtskilliga redigeringsrundor. Annars får du feedback som du inte är redo för. Det kan skada ditt självförtroende.

När du är klar med din bok kommer det att finnas stora strukturella problem. Det kommer att finnas avsnitt som måste klippas, andra avsnitt som måste skrivas från grunden och några avsnitt som behöver skrivas om. Vad händer när du inser att du måste klippa bort ett antal kapitel som du har spenderat timmar eller dagar på? I bästa fall har du slösat bort mycket tid, och i värsta fall kan du bli frestad att lämna kvar ett problematiskt kapitel i ditt manus.

Här är några tips som kanske kan hjälpa dig vidare.

Låt texten vila

Både du och ditt manus behöver en paus. För att få distans till texten. Perspektiv! Att låta din bok ligga tills sig i några veckor, till och med månader, ger dig tid att återfå perspektivet och se vad din bok handlar om – eller vad den behöver för att bli en succé.

Själv låter jag mina skönlitterära manus vila minst ett år. Mina fackböcker får vila i ca en månad.

Passa på att påbörja ett nytt manus. Så skingrar du tankarna.

Läs din text

Innan du redigerar, läs din text från början till slut. Detta är det andra steget i att få perspektiv på din bok. Även om det är tidskrävande kommer det att spara dussintals timmar eftersom du ser exakt vad du behöver arbeta med inför redigeringen.

När du läser, ställ dig själv följande frågor och anteckna vad du hittar:

  1. Vad saknas?
  2. Vad mer behövs?
  3. Vad behöver skrivas om?

Dröm dig bort

När du läser din text kommer du kanske att bli förvånad över hur bra vissa avsnitt är och hur dåligt det resten är. Men speciellt noterar du kanske hur annorlunda det blev från vad du hade i huvudet initialt.

Tillåt dig att drömma …

Hur bra kan din bok bli? Hur kan du förvandla det till något nytt, till en succé?

Revidera och skriv om

Nu när du har en uppfattning om vad din bok behöver, är du redo för det andra utkastet. Det andra utkastet handlar inte om att fixa stavfel och meningar. Det handlar om struktur. Du ska klippa bort onödiga avsnitt och skriva om de avsnitt som är ofullständiga.

Tillåt dig att mejsla fram skatten i din text!

När den övergripande strukturen är klar, först då kan du börja redigera grammatik och ord. Ta gärna hjälp av någon korrekturläsare.

Behöver du stöd i ditt redigeringsarbete, rekommenderar jag min lilla häftade fackbok Redigera framgångsRIKT som du kan få rabatt på om du kontaktar mig. Här kan du läsa mer om den: Redigera framgångsRIKT (bod.se)

Ta hjälp

Efter ditt andra utkast är det bra att bjuda in testläsare, kanske till och med en lektör. I slutet kan du även ta hjälp av en redaktör. Bygg upp ett team!

När din bok verkligen är klar

Det kan vara svårt att säga när din bok faktiskt är klar. Därför är det viktigt att du hittar en skrivgemenskap och kritikergrupp som kan hjälpa dig – inte en, inte två, utan minst tre gånger.

Först då, när ditt manuskript är det absolut bästa, kan du ta itu med inlämningsprocessen till förlag.

Lycka till!

Monica