Böcker, Kommunicera, Redigera, Skriva

Hemligheten bakom varje stor författare

Hemligheten bakom varje stor författare

Du måste bevisa för dig själv att du har talang som författare. Frågan är då: VAD behöver jag veta och kunna?

Kanske tror du att du måste komma ut med ett mästerverk, dvs en bok som är så bra att du kan bli upptäckt av någon förläggare som förverkligar alla dina skrivar- och publiceringsdrömmar? Eller tror att du att du måste göra allt arbete med publicering, tryckning och marknadsföring, helt på egen hand. Jo, vissa delar måste du kunna och vara behjälplig med, men du kan ta hjälp av proffs. Du behöver således inte göra allt ensam. Du kommer att bli mer framgångsrik när du investerar hos proffsen.

Hemligheten

Men sanningen är en helt annan. Jag hade aldrig lyckats på egen hand.

Du kanske behöver ta hjälp av en skrivcoach för att komma igång? Och du behöver definitivt gå många kurser för att bemästra hantverket samt läsa många böcker som avser skrivandet. Har du möjlighet så be någon annan författare ställa upp som mentor för dig.

Själv har jag ett hundratal kurser och utbildningar i hantverket. Jag har pluggat i fyrtio år. Allt från konsten i layout och skrivande till rena skrivarkurser och givetvis även litteraturhistoria på högskolenivå. Kurser som har varit allt från några timmar till dagskurser till årslånga kurser. Och jag fortsätter, trots att jag numera har en gedigen kunskap och själv kört skrivarutbildningar och skrivit böcker i ämnet. I år, exempelvis, går jag kurs i AI för kreativa som vill förbättra möjligheterna och ta hjälp av AI för redigering såväl som bildskapande.

Min första roman tog cirka tjugo år att skriva. Jag skrev om den fem gånger och la åratal på redigeringsarbetet. Numera, när jag lärt mig hantverket, skriver jag råmanus på EN månad. Sedan får manuset ligga till sig och efter cirka ett år, tar jag tag i det igen och påbörjar redigeringsarbetet som tar minst ETT år.

Men alla behöver ett team bakom sig. Du behöver många professionella yrkesmänniskor för olika delar. Glöm aldrig det! Och profession kostar pengar.

Vilka finns i teamet?

Du kan exempelvis gå ihop med andra författare, även om ni är konkurrenter och slås om samma förlag. Men detta är inte ett bra sätt att bygga en karriär. Varför slås om kakan?

Först och främst måste ni således komma överens om att ni INTE är konkurrenter utan samarbetspartners. Agera som allierade. Detta kan du göra genom att gå med i ett antal föreningar och grupper som stöttar varandra.

Sedan kan ni gemensamt också ta hjälp av professionella personer. Det är faktiskt så de flesta stora författare har byggt upp sin karriär. Från Ernest Hemingway till Virginia Woolf, J R R Tolkien till Mary Shelley, nästan alla kända författare hade en grupp författare som stöttade dem och hjälpte dem att bygga upp sin karriär.

Hemligheten bakom Ernest Hemingways framgång

Ernest Hemingway var långt ifrån en självgjord man. Tidigt i karriären som reporter blev Hemingway vän med en författare som heter Sherwood Anderson. Anderson blev intresserad av Hemingway och hjälpte honom så småningom att få sin första roman publicerad. Det var Anderson som övertygade Hemingway att besöka Paris och delta i artisternas enklav.

I Paris träffade Hemingway F Scott Fitzgerald, som hade publicerat romanen ’Den store Gatsby’. Hemingway hade då skrivit ett antal noveller. Men efter att ha läst ’Den store Gatsby’, insåg han att hans nästa verk måste bli en roman.

Hemingway blev också vän med välkända författare i Paris, inklusive James Joyce, Ezra Pound och Gertrude Stein, författare som, som han sa, “kunde hjälpa en ung författare upp på stegen för en karriär.”

Det var Gertrude Stein som först döpte deras grupp av utländska artister till “The Lost Generation”, en term som Hemingway gjorde populär i ’Och solen har sin gång’, hans första roman och det verk som skulle göra honom internationellt känd.

Ofta tänker vi att stora författare är tysta, grubblande genier men sanningen är att de alla hade relationer precis som Hemingway. Dessa relationer inspirerade dem och hjälpte dem att få sina första verk publicerade.

Den goda nyheten är att idag är det lättare än någonsin att bygga en grupp. Du behöver bara veta hur.

Stora författare beter sig inte som stora författare

  • Stora författare agerar inte överlägset.
  • Stora författare kan vara blyga men inte distanserade.
  • Stora författare hjälper andra författare.
  • Stora författare ber om hjälp när de behöver det.

Men tyvärr kan vi ibland se många nya författare göra allt ovan. De kritiserar andra författare. De läser inte böcker av andra författare. De ber inte om hjälp och erbjuder absolut ingen heller.

Hemingway gjorde tvärtom. I sin memoarbok ’En fest för livet’ om att leva som ung författare i Paris, berättar han om hur han aktivt sökte råd från andra författare. Han läste alla deras böcker. Han erbjöd sig att redigera och sammanställa Gertrude Steins roman och fick den i princip på egen hand publicerad. Han var generös, inte självisk.

Om du vill förverkliga dina skrivdrömmar, kanske det är dags att bygga grupper?

Är du redo att bygga din grupp?

Att bygga en grupp är svårt att göra ensam. Så börja med att planera hur du ska närma dig andra författare och därmed starta en grupp som kan stötta varandra.

Lycka till!

Monica