Tips för att skriva dramatiskt och skräck – även i vanliga romaner
Tips för att skriva dramatiskt och skräck – även i vanliga romaner
Även i en feelgood behövs dramatik. Det kan vara mental skräck eller fysisk. De flesta av oss har upplevt skräck i vardagen. Saker som gör oss väldigt oroliga, får nerverna att dallra.
När du skriver en scen, använd det som du själv har upplevt, något som du fått skrämselhicka av. Du kan sedan göra om det till fiktion så att det inte blir biografiskt.
Börja din roman/novell med något riktigt dramatiskt. På så sätt krokar du fast läsaren redan från början. Sedan kan du backa och göra det lite bekvämt för läsaren. Det allra värsta scenariet sparar du givetvis till sist.
Skräck och intriger handlar om att använda den dramatiska kurvan. Tillåt dig att skriva så att läsarens puls går upp. Låt din läsare tro att hemska saker ska hända. När du fått dem på ’gaffeln’, låter du allt ebba ut för att sedan snabbt öka obehaget igen. Fortsätt öka tills du nått kulmen.
Tänk dig in i situationen. Det ska vara realistiskt och kunna ske vilket ögonblick som helst i din karaktärs liv.
Just nu skriver jag en historia om ett antal karaktärer som alla har råkat väldigt illa ut. En stor utmaning för mig eftersom jag måste knyta ihop samtliga på ett naturligt sätt. Men dramatiken är faktiskt sann. Den har hänt i verkligheten – dock inte i en grupp som gemensamt träffas.
Skriv noga synopsis så du kan hålla reda på vad som händer och bygg upp stämningen successivt. Blanda skräckscenarier med lugnare. Risken är annars att läsaren tappar andan och ger upp. Ta dig tid att bygga upp historien.
Din berättelse ska vara unik, även om den har sanna scenarier som grund. Det är inte lätt, kanske rentav en stor utmaning (som för mig). Undvik klichéer såsom knarrande golv, spöken och gamla slott.
Läs gärna något av Stephen King eller John Ajvide Lindqvist. De är mästare på just skräck. Själv har jag läst en del av dem båda.
Sedan kan du mildra detta i ditt eget skrivande. Du ska ju inte kopiera dem.
Lycka till!
Monica