Böcker, Bokrecension, Skriva

I natt är jag din av Lena Lindehag – recension

I natt är jag din av Lena Lindehag – recension

Format: Inbunden

Serie: Sara Benedikt (del 1)

Antal sidor: 382

Utgivningsdatum: 2023-04-19

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789180313261

Recensionsex: Ja

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Skönlitterär debut – psykologisk thriller.

Hur fångade inledningen mig: Jag blev fast nästan omgående.
Så här börjar den med en berättelse från 1990-talet:

”Han noterar omedelbart att det är något med henne. Uttrycket är upprymt, kinderna rosiga. Hon stryker sig mot honom som en katt och hans mun reagerar med att leta efter hennes.
― Hej älskling, mumlar han och drar fingrarna genom hennes långa kastanjefärgade hår. Trasslar in sig i de permanentade lockarna, sticker näsan i burret och drar in hennes doft.
Han skjuter henne ifrån sig för att ta av de blankputsade skorna med spetsig tå.
― Jag har en sak att berätta, säger hon och plirar med ögonen, sänker hakan och drar munnen i ett snett leende.”

VILKEN är själva handlingen: Handlingen utspelar sig i en mindre stad i Bergslagen.

Intrigerna: Intrigerna leder handlingen framåt.

Miljöbeskrivningarna: Tydliga miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Framåtdrivande.

Gestaltningen: Strålande!

Baksidestexten – tagen från nätet

”Det är tidigt nittiotal i en mindre stad i Bergslagen. Sextonåriga Jennifer har precis gått ut högstadiet och ser fram emot sommarlovet. Men en kväll försvinner hon spårlöst.
Kommissarie Albert Steen får i uppgift att lösa mysteriet. Snart märker han att det har skett en serie stölder av kvinnounderkläder i området, och skolans fritidsledare misstänks ha tafsat på eleverna.
Allting ser ut att hänga ihop, men Albert tvekar.
Trettio år senare sitter terapeuten Sara Benedikt på sin praktik i Stockholm. Hennes exmake har hört av sig igen, och hans trakasserier blir allt brutalare.
När Albert Steen kommer till henne för att få hjälp innebär det en chans för dem båda att läka sina sår. Men insatserna är höga och det dröjer inte länge förrän deras liv är i fara.”

Mest positivt

Tydlig hänvisning till berättelsens delar från 1990-tal och sedan 30 år senare samt varvat.
Tilltalande gestaltning som låter mig få egna bilder av händelseförloppet.
Välskriven text.
Dialogerna med talstreck, vilket tilltalar mig mer än citationstecken.
Dramatiken i slutet när romanen närmar sig klimax och sedan avslutet med epilogen.

Minst positivt

Att boken slutar med en cliffhanger, även om jag förstår detta eftersom det är första delen i en serie. Men personligen gillar jag när allt är färdigt och avslutat – utan cliffhangers.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt.

Sidan 102

”Sara Benedikt inbillar sig att området ser ut som en labyrint ovanifrån. En labyrint med gröna rektanglar insprängda här och var.
I mäklarens annons hade området beskrivits som lugnt och barnvänligt. Bostäderna, byggda i början av åttiotalet, går enligt arkitektens tanke i höstens kulörer. Kedjehusen är djupröda, bruna eller varmt ockrafärgade, bostadsrättshusen i två våningar är målade i en blågrå nyans som för tankarna till en dyster novemberhimmel. Trädgårdarna är små och välskötta. Hör finns rosor, lavendel, syrener och perenner i prydliga rabatter. Välkomnande amplar dinglar på altanerna och vid högtider pryds fasaderna av små svenska flaggor. ”

Sidan 200

”Färgfotografierna från förundersökningen drabbar henne och får benen att vackla. Den tomma blicken. Mängden blod. De uppspärrade ögonen med en blick lika stirrig som den på tavlan.
― När han såg ögonen ville han dölja dem. Antingen för att han kände henne och ville distansera sig. Eller, lägger hon till, så var han rädd för henne.
― Men, varför skulle han vara det? Din mamma var väl knappast hotfull?
Sara skakar långsamt på huvudet.
– Psykisk sjukdom, som vi ju pratat om tidigare, säger hon. Det skulle rimma med att motivet är något som du och jag inte kan förstå.
En rörelse å näthinnan. Modern, i sin rosa och gula klänning med vindlande mönster skrattet när hon hissar sin dotter i luften. Kittlingen i magen. Förnimmelsen av det som aldrig blev. Mamma, pappa, barn. Lekarna som efterliknande, gav henne en möjlighet att prova på, känna efter hur det skulle ha varit.”

 

Summering

En strålande debut som jag ger full pott. Ser fram emot nästa del i serien. 5 av 5 pennor får den. Läs den!

Vid pennan

Monica