Det där med hypnos …

Det där med hypnos …

Idag vill jag dela denna härliga hypnos med dig!

Det är Fredrik Praesto som gör den (och jag kan lova, jag har gjort den på många personer tidigare i min dag). 😉

Normalt använder jag inte scen-/street-hypnos utan den får följa med som ett komplement till min coachning. Emil är själv utbildad inom hypnos och vet vad det handlar om.

Att använda hypnos underlättar i många fall. Själv använder jag självhypnos för att minska smärtan som jag ofta har i kroppen (på grund av min reumatism). Jag har hjälpt personer bli av med övervikt, skapa mål och resultat, förbättra skrivandet, öka självförtroendet och mycket, mycket mer, under åren.

Sugen på att veta mer? Hör av dig!

Här är länken till Fredriks hypnosfilm: Hypnos Elva fingrar – YouTube

Varma hälsningar
Monica

 

Marknadsföring på Instagram

Marknadsföring på Instagram

Har du Instagram-konto? Om inte, bör du skaffa det. Själv har jag två olika; dels ett privat https://www.instagram.com/monicaiveskold/ och dels ett företagskonto https://www.instagram.com/milordmonica.

Att använda sociala medier som marknadsföring är kostnadseffektivt – som jag redan berättat i tidigare inlägg. Här får du några exempel (och en del kan du använda dig av om och om igen, om du är författare).

Dessa innehåll har högt engagemang hos läsarna:

  • Intervjuer
  • Uppläsning ur din bok
  • Videofilmer av olika slag
  • Utmaningar och tävlingar
  • Mallar & tips

Dessa har ett medelvärde:

  • Citat och texter ur din bok
  • Delge lite information om dina karaktärer
  • Låt läsaren få hjälpa dig med baksidestexten, titeln och omslaget
  • Utlottningar
  • Recensioner av andra böcker än dina egna

Dessa har ett mer lågt värde för läsaren, men bör ändå inte underskattas:

  • Berätta om ditt skrivande, var du befinner dig och vad som ska hända
  • Berätta mer om dig själv som författare/person
  • Sök testläsare
  • Berätta om dina scener i boken

Tidpunkt för inlägg

Det finns statistik som påvisar när det är bäst att lägga upp men glöm inte ta hänsyn till dig själv. Du kan – om du har företagskonto – följa din statistik och se hur populära dina inlägg är.

Lämpligt är att ha många inlägg. Åtminstone 2-3 dagar per vecka bör du göra inlägg. Själv väljer jag att ha ett inlägg om dagen samt även några extra inlägg.

Lycka till och håll ögonen öppna så bjuder jag på en plan för inläggen om några dagar

Monica

Egenutgivning?

Egenutgivning?

Vad innebär det?

Jo att du som författare tar kontroll över din utgivning. Du fattar alla beslut avseende:

  • Bokens innehåll
  • Design
  • Bokutformning
  • Omslag
  • Datum för publicering
  • Marknadsföring

De flesta av mina böcker har jag senaste åren gett ut via egenutgivning där jag valt print-on-demand. Undantaget är min första roman – ”Porten till friheten” som släpptes i fjol via traditionellt förlag. Men jag kan betona att den inte alls sålt lika mycket som de som jag gett ut som egenutgivare.

Egenutgivning har revolutionerat bokmarknaden. Tack vare egenutgivning kan flertalet ge ut boken professionellt i bokhandeln. Författarna får mer frihet och kontroll över böckerna. Det betyder spännande utvecklingsmöjligheter. MEN du måste kunna hantverket och ta hjälp för diverse yrkesroller där du inte har kunskap. Annars tappar du läsarens förtroende.

Egenutgivningens framgång visar sig bland annat i bestsellerlistor för e-böcker, där egenutgivna titlar i bland annat USA och Tyskland länge har dominerat.

Europas största undersökning

Egenutgivningens popularitet visar sig i antalet deltagare i undersökningen.

Med nästan 5 500 författare från Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Österrike och Schweiz är deltagarsiffran nästan dubbelt så hög som 2014.

Egenutgivning ger författarna full frihet när det gäller förverkligandet av idéer. Författaren har kontroll över innehållet av boken, rättigheterna och marknadsföringen. I Sverige svarade 90 % att kontroll över innehållet är den största motivationen för att välja egenutgivning som publiceringsväg. Kontroll över rättigheterna (84 %), marknadsföringen (68 %) samt närheten till läsarna och marknaden (47 %) är också punkter som får författarna att ge ut boken själva.

Arbeta med externa yrkesroller

Egenutgivning innebär också mer ansvar. Du behöver professionell hjälp och i Sverige är nästan en tredjedel knutna till externa yrkesroller. Den mest köpta tjänsten är omslagsdesign. Men även korrekturläsning, design av inlagan och språkgranskning är förekommande tjänster.

De flesta författare ger ut tryckt och e-bok samtidigt.

Försäljningen och marknadsföringen

I Sverige är den viktigaste försäljningskanalen den egna försäljningen (76 %) följd av nätbokhandeln (71 %).

Marknadsföringen är den svåraste för många: 9 % av svenska egenutgivare anger att de tillbringar mer än 5 timmar per vecka med marknadsföringen av boken. 35 % spenderar mer än 2.000 kronor per bok på marknadsföring. De flesta författare har även egen webbsida och många kanaler på sociala medier.

 

Lycka till med försäljningen av din bok!

Monica

Skriva barnbok

Skriva barnbok

Som du kanske vet, har jag skrivit två barnböcker. Den första skrev jag tillsammans med mina norska barnbarn en regnig dag i Norge och den senaste (som snart kommer ut) har jag skrivit tillsammans med ett av mina svenska barnbarn. Det är så kul att göra detta med barn. De har underfundiga tankar, fantasier och kommentarer.

Min första barnbok heter ”Pojkarna Bus och de tre nycklarna” och du kan läsa mer om den här:

Pojkarna Bus och de 3 nycklarna (bod.se)

Om du vill köpa den rabatterat, kontakta mig. Boken kostar ca 129 kronor på nätet + frakt. Men du får köpa den av mig för endast 90 kronor + frakt. Passa på! Så har du kanske redan fixat en julklapp till något barn.

Den senaste barnboken heter ”Axel och sjöodjuret Fnurk” och ligger på förlagsbordet. Jag vet ännu inte om förlaget kommer att anta den.

Kanske drömmer du också om att skriva en barnbok? Jag är ju varken Astrid Lindgren eller J K Rowling, men som du vet, har jag stor erfarenhet av skrivandet. Speciellt med alla mina onlinekurser i ämnet.

Tips för att skriva barnböcker

Hur skriver man en barnbok och vad bör man tänka på?

Utgå från barnets perspektiv. De ser och hör kanske inte samma saker som du gör. Fråga dem vad de gillar och skriv utifrån det.

Själv lekte jag med en berättelse som handlade om ett sjöodjur som bodde i dammen bakom barnbarnet Axels hus. När vi diskuterade Fnurk (sjöodjuret) vid köksbordet, fick han testa min kristall till vilken han ställde ja/nej-frågor. Det blev många skratt, kan jag lova.

― Mormor, sjöodjuret har tre ögon.

― Mormor, sjöodjuret är rosa.

Barn lever i nuet men också i fantasin. Ibland går dessa båda ihop. De är nyfikna till naturen och vill veta mer.

När du skriver kan du utgå från syftet med boken. Kanske vill du roa barnen eller utmana dem? Kanske vill du utbilda dem inom något ämne?

Jag har ännu en barnbok som väntar på att skrivas färdig. Den skapade jag med min yngsta dotter (som nu är 40 år). Då målade jag även akvarellerna själv. Hade tänkt att det skulle bli en bok med bilder. Men mina två andra är inte med bilder utan kapitelböcker. Förhoppningsvis blir denna bok också utgiven en del. Den handlar om mobbing – ett nog så aktuellt ämne. Budskapet är att vara snäll mot varandra. Men i de två andra böckerna är mitt budskap att våga be om hjälp. Något som vissa barn har svårt för.

Vilket är ditt budskap? Och för vilken åldersgrupp hade du tänkt skriva?

Jag har skrivit mina böcker för åldern 6-9 år. Det är vanligt att dela upp böckerna så här:

  • Bilderböcker: 0–3 år, 3–6 år
  • Kapitelböcker: 6–9 år, 9–12 år, 12–15 år

I bilderböcker bör bilderna synliggöra minst lika mycket information som texten. Kanske behöver du ta hjälp av en illustratör?

Ämne, språk och berättarteknik måste hänga ihop. Ska det vara läskigt, barnsligt, gulligt eller vuxet? Tänk på att förklara så att barnen förstår. De har inte den erfarenhet som vi vuxna har och associerar inte på samma stela sätt som vi gör.

Skriv kronologiskt. Barn hänger annars inte med.

Om du skriver för små barn, kan du inte ha många karaktärer i din story. Du måste också tänka på hur du skriver händelserna och konflikterna. Gör det enkelt och tydligt.

Ett tips är att läsa massor med barnböcker för att se hur andra har gjort och för att lära dig hantverket. Jag har läst många böcker för mina barn som idag är vuxna och sedan fortsatte jag läsa för barnbarnen. Dessutom har jag stått mycket på scen och använder gärna den tekniken för att skriva. Eller varför inte låta barnen få agera ut själva storyn – om detta är möjligt. De älskar att klä ut sig och få spela roller.

Analysera hur andra författare har byggt upp historierna och gestaltat karaktärerna och händelserna. Håll dig till den dramatiska kurvan.

Tillåt dig att bli ett barn på nytt och ha roligt när du skriver. Släpp loss fantasin och kreativiteten!

Lycka till!

Monica Ivesköld

Lite fler tips om deckare och thrillers

Lite fler tips om deckare och thrillers

Tidigare har jag berättat om spänningsromaner och vad du ska tänka på. Men det finns många underkategorier förutom deckare och kriminalare. Thrillers är en egen genre.

Läsaren av deckare/thrillers/kriminalromaner vill gärna läsa ett kapitel till innan sovdags. Lyckas du, blir det en bladvändare, svår att släppa ifrån sig.

Skillnaden mellan deckare och thriller

Gränsen är ofta diffus. En thriller kan vara gastkramande psykiskt medan en deckare ofta byggs upp kring ett pussel. En deckare handlar främst om ett brott som ska lösas under läsandets gång. Vanligtvis finns det en eller flera utredare som hanterar fallet. Fokus är framför allt att lösa fallet och identifiera gärningsmannen.
thrillers förekommer händelser som är livshotande för huvudpersonen. Det handlar mer om själva faran än om att reda ut händelseförloppet. Målet är att undkomma faran eller att eliminera den.

De viktigaste faktorerna för kategoriseringen av genrer är dina huvudkaraktärer och handlingen. Även miljön kan spela en viktig roll. Lämpligt är också att låta din roman innehålla en kärlekshistoria.

I en pusseldeckare är mordet en gåta eller ett pussel som läsaren utmanas till att lösa innan författarens protagonist avslöjar lösningen med hjälp av ledtrådar, typ teknisk bevisning, alibin, motiv osv.

I en landsbyggsdeckare (även känd som Cozy Crime eller Cozy Mystery) finns inga brutala scener, utan spänningen består av frågan vem som har gjort vad, när, hur och varför.

I en splatterthriller krävs starka nerver.

Psykologiska thrillers använder stämningar, ondska, ironi och hämndkänslor. Den skildrar också de psykologiska och sociala faktorerna bakom brotten.

Historiska deckare utspelas i det förflutna.

Roman Noir såväl som hårdkokta deckare är en undergenre där det handlar om människans psykiska avgrunder. Stilen präglas av sakligt framställande av våld, sexualitet eller brottslighet som mutor och lögner. En Noir-roman som jag rekommenderar är skriven av Dan Kandell, en av våra duktiga musikalartiser och min regissör när jag stod på scen som amatör-skådespelare. Hans roman ”Via Dolorosa, smärtans väg” är ett bra exempel.

Polisdeckare är när poliser står i fokus i boken.

I en spion- eller agentroman utspelar sig romanen i en agent/spion-miljö. Handlingen kan vara stöld av information eller kontraktsmord.

I en detektivroman är huvudpersonen ofta detektiv. Brottet har inledningsvis redan skett. Fokus ligger på att identifiera gärningsmannen. Dessutom brukar läsaren få ta del av antagonistens bakgrund.

Sjukhusdeckare utspelar sig i sjukhusmiljö. En duktig författare är Anne-Marie Schjetlein. Jag rekommenderar verkligen hennes serier. Hon är fenomenal på att skriva korta kapitel som fokuserar på en karaktär i taget. Här ser du en av hennes senaste.

Vill du veta mer om vissa romaner, håll koll på min blogg www.monicaiveskold.se där jag varje måndag skriver en recension.

En etnisk deckare tar hänsyn till protagonistens etniska bakgrund och kultur. Här blir det mycket handling kring seder och traditioner.

Gangsterdeckaren är en roman som utspelas i en gangstermiljö. Handlingen kretsar kring sammandrabbning mellan polisen och gänget. Ett slags katt- och råtta-spel som slutar med att brottslingarna tillfångatas eller dör.

True crime är verklighetsbaserade brottshistorier (mord).

 

Nu är det upp till dig att välja typ av genre. Lycka till!

Monica

 

Skriva spänningsromaner

Skriva spänningsromaner

Som du kanske vet har jag en onlinekurs på 35 veckor i ämnet att skriva spänningsromaner. Det kan vara deckare eller detektivromaner såväl som andra genrer där du vill skapa spänning i skrivandet.

Tyvärr lägger jag ner verksamheten till nyår och därför går nu den sista unika kursen. Jag kan inte erbjuda dig den längre. Beklagar.

Kanske kan det bli en bok av innehållet – så småningom. Jag har gått många unika kurser i ämnet och sedan byggde jag upp en egen kurs som verkligen är unik. Den innehåller nämligen möjligheterna att ta reda på både din egen och dina karaktärers konfliktkurva; något som inte finns i andra kurser. Jag lovar!

Att skriva romaner tar tid. Det kräver att du kan hantverket, är väl insatt genom grundläggande research och förstår hur en antagonist såväl som en protagonist agerar i framför allt konflikter.

Det är viktigt att du avsätter tid för skrivandet men också för själva inlärningen av detta, beroende på genre. Glöm det där med att invänta inspiration. Själv börjar jag ofta dagen med att skriva blogginlägg (som det här) för att komma igång. Sedan sköter sig skrivandet mer på egen hand. Några idéer har jag och de utvecklar jag. Jag skriver utan att redigera eftersom jag inte vill att min inre pekpinne stoppar upp mitt skrivande. Inga tveksamheter! De kan jag ta när jag redigerar.

Oavsett vilken genre du skriver, är förarbetet oerhört viktigt. Jag har skrivit totalt åtta romaner som förhoppningsvis kommer att ges ut inom de närmaste åren. Normalt skriver jag en roman på en månad (råmanus). Sedan får manuset vila innan alla redigeringsrundor tar vid. Det innebär att det kan ta upp till ett år att redigera färdigt en roman.

Ett tips är att du initialt använder en Storyboard för att skapa översikt i ditt skrivande. Denna finns inbyggd i Scrivener (kallas Corkboard) men du kan också göra en egen.

Så här ser min storyboard ut:

Genom att använda den (eller Scrivener) kan du tänka i serie-format.

Vad handlar din roman om? Hur börjar den och hur slutar den? Vad kommer i mitten? Mer behöver du inte veta för att starta. Låt sedan karaktärerna få liv och ta över ditt skrivande.

Lägg mycket tid på att göra personlighetstester på dina karaktärer. Jag har en onlinekurs som handlar om detta. Genom att göra 33 tester kan du få fram trovärdiga, sanna karaktärer. Här kan du läsa mer om den kursen.

Just nu får du den för halva priset (eftersom jag lägger ner verksamheten till nyår). Passa på! DET erbjudandet kommer inte åter. Kontakta mig för mer information. Priset för en dylik kurs är ca 20.000 kronor på marknaden men jag har byggt den online och du kör den i din egen takt. Därför kostar den inte mer än 2.500 kronor i normalpris och JUST NU således ENDAST 1.250 kronor. Kan det bli bättre?

När du skapat trovärdiga karaktärer, kan du börja fundera över scenerna. Använd storyboarden och levandegör scenerna. Lägg till tidpunkt, miljöbeskrivningar och konflikter.

Det är viktigt att gå kurser och att läsa romaner för att få inspiration. Själv läser jag normalt en roman i veckan (ibland fler) såvida det inte är tegelstenar. En sådan läser jag just nu och den tar längre tid.

Läs och fundera över hur du ska skapa dialoger som är spännande för läsaren.

Skillnaden mellan deckare och kriminalromaner

I en deckare kan vem som helst utreda brottet. Det kan vara en journalist, advokat, privatdetektiv eller en helt vanlig person. Så har jag gjort i min spänningsroman med arbetsnamnet NILS KALV.

I en kriminalroman är det polisen som utreder brottet och deras utredning står i fokus.

En duktig spänningsförfattare låter gärna läsaren lista ut vem som är mördaren. Men de brukar också överraska läsaren som längre fram upptäcker att de blivit lurade. Alla ledtrådar måste vara tydliga och även de villospår som du lägger ut.

Gärningsmannen (antagonisten) måste spela en framträdande roll i berättelsen. Skapa närhet mellan läsaren och antagonisten.

Lycka till med skrivandet!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Vägen till läsaren

Vägen till läsaren

När du skrivit ditt råmanus, bör du låta manuset vila ett tag innan du tar itu med alla redigeringsrundorna. Jag rekommenderar en 15-17 stycken.

Behöver du tips för redigeringen, kontakt mig för att få rabatt på min bok ”Redigera framgångsRIKT” som är en checklista och där du även (via en sluten webbsida) kan hämta hem mallar.

Boken gör redigeringsarbetet enklare och mer framgångsrikt. I boken får du detaljerade tips om vad och hur du redigerar. Den är uppbyggd som en checklista som hjälper dig i redigeringsarbetet. Boken kan användas för redigering av skönlitteratur (romaner) såväl som fackböcker samt noveller. I boken finns symboler som visar när du ska redigera beroende på om du har skrivit en roman, en novell eller facklitterärt. Du får således även tillgång till några färdiga mallar (handlingsplan, småordslista och checklista för djupanalys) som kan hämtas på en medlemssida. Häftad kostar den 87 kronor på Bokus (se länk: Redigera framgångsrikt – Monica Ivesköld – Häftad (9789177855798) | Bokus) men du kan få rabatt om du beställer direkt av mig.

När ditt råmanus är redigerat och har övergått till ett fulländrat manus, är det dags att trycka boken. Detta kan göras via traditionellt förlag (som då måste anta ditt manus), via hybridförlag där du själv betalar för utgivningen, via egenutgivning där du då måste bygga upp ett förlag eller via print-on-demand. Det sistnämnda har jag valt vid flera tillfällen baserat på bekvämligheten och att det inte kostar så mycket. Men du får givetvis också mindre betalt vid försäljningen.

Fördelen är att du inte behöver katalogisera i bokhandelns beställningssystem, vid försäljning eller leverans till läsarna. Förlaget tar hand om detta åt dig. De skickar metadata och all information om din bok till samarbetspartner och på så sätt görs din bok tillgänglig för bokhandeln och nätbokhandeln både i Sverige och internationellt – både som tryckt boken och e-bok.

De levererar dessutom ut till kunden och skickar pliktexemplar till universitetsbiblioteken och BTJ.

Lycka till med utgivningen av din bok!

Monica

 

Instagram och sociala medier – Tips

Instagram och sociala medier – Tips

Det finns mycket att lära gällande sociala medier. Många undrar över terminologin. Här är några tips i bokstavsordning.

Algoritmer

Innehållet sorteras efter givna regler. Dessa regler förändras ständigt – tyvärr. Algoritmen (regeln) kontrollerar olika faktorer såsom exempelvis affinitet (hur du interagerar med andra), vilken typ av innehåll du lägger in, hur mycket tid du lägger på sociala medier och vad du tittar på.

Annons

En annons kostar pengar.

Användarnamn

Det namn du väljer att använda på ditt konto.

Blockera

Du kan blockera följare och konton som du inte vill ha. Då kan de personerna inte komma åt din profil.

Flöde

Dina inlägg bildar ett flöde.

Följare

Personer som följer dig är dina följare som kan se ditt innehåll i det så kallade flödet.

Företagskonto

Du kan även skapa företagskonto. Själv har jag ett privat – monicaiveskold – på Instagram och ett företagskonto – MilordMonica. Fördelen med företagskonto är att du får statistik så snart du har 100 följare.

Gilla

Genom att i Instagram klicka på hjärtat under inlägget, visar du att du gillar det. Gör så! Då är du mer aktiv. Detta gäller även för Facebook och en del andra sociala medier.

Hashtags

En hashtag är när du lägger in brädgårdstecknet (#) före ett visst ord. På så sätt kan du – genom att använda nyckelordet – hitta en hel kategori med liknande inlägg som rör samma sak. Du får endast ha 30 hashtags på samma inlägg på Instagram.

Exempel på hashtag är #milordsonlinekurser.

IGTV

Detta är ett format för videoinspelning. Maximal längd är 60 minuter.

Insights

Insights är statistik på Instagram. Genom statisk får du information om din målgrupp, tidpunkt för optimal publicering osv.

Kommentarer

Du kan lägga kommentarer för de inlägg där du vill kommunicera med följare. För att rikta kommentaren till någon speciell person, kan du ange symbolen @ + deras användarnamn, exempelvis @monicaiveskold.

Live video

Du kan skapa en live-stream/live-video och låta dina följare se vad du gör live. Denna video kan du sedan dela i upp till en timme. Givetvis kan du även spara videon under 24 timmar – se ovan.

Lägg till konto

Du kan lägga till fler konton men observera att du då måste ha olika mailadresser till dem.

Länkade konton

Du kan länka ditt instagram-konto till ditt Facebooks-konto eller konton på Twitter, Tumblr etc.

Marknadsföra ett företagskonto

Du har knappen ”Marknadsför” som hjälper dig skapa annonser.

Post

En post är ett inlägg.

Profil

Din profil är som en webbsida på Instagram.

Push-Avisering

Du kan välja om du vill ha meddelanden när någon nämner (taggar) dig i ett inlägg.

Jag – som effektivitetskonsult – rekommenderar dig att INTE välja detta alternativ.

Spara inlägg

Du kan klicka på spara-knappen ifall du vill lägga till inlägget och sedan hitta det igen i en mapp som du skapar. Symbolen för spara på Instagram ser ut som ett litet bokmärke.

Story

Stories/händelser är innehåll som försvinner efter 24 timmar.

Söka

Du kan söka efter personer, kontor, hashtags eller platser.

Tagg

Innebär att du lägger till symbolen @ framför deras namn. Se ovan.

Tidslinje

Tidslinjen betyder Flöde, se ovan.

Tvåfaktorsautentisering

Aktivera autentisering i två steg om du vill ha ett säkert konto. Det betyder att ingen okänd enhet kan logga in utan en säkerhetskod OCH lösenord. Jag rekommenderar att du fixar detta omgående.

Lycka till med dina sociala medier!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Andlighet trollbord och utveckling och attraktionslagen pengar

Andlighet trollbord och utveckling och attraktionslagen pengar

Andlighet, trollbord, personlig utveckling och attraktionslagen – hur hänger det ihop med pengar?

I en värld där allt fler människor söker efter mening, balans och inre utveckling växer intresset för andlighet och alternativa vägar till personlig insikt. Begrepp som trollbord, attraktionslagen, och spirituell utveckling väver samman gamla traditioner med moderna drömmar om ett rikare, friare liv – både själsligt och ekonomiskt.

Men hur hänger det egentligen ihop? Kan andlighet och ekonomisk frihet gå hand i hand? Och vad är egentligen trollbord? Här får du en djupdykning i en fascinerande och ibland kontroversiell värld.


Vad är andlighet idag?

Andlighet handlar om att uppleva en djupare koppling – till sig själv, till universum, till något större än det materiella. Det kan ta uttryck i religion, meditation, naturkontakt, energiarbete eller mer vardaglig reflektion. För många har det blivit ett sätt att återknyta till sin inre röst i en tid av yttre brus.

Andlig utveckling innebär ofta att man ifrågasätter gamla mönster, rensar i relationer, bygger självkänsla och lär sig lyssna inåt snarare än utåt.


Vad är trollbord?

Trollbord, även kallat ”ande- eller spiritistbord”, är ett redskap som användes främst under 1800-talet inom spiritismen för att kommunicera med andra sidan. Bordet – oftast ett litet trebent bord – sägs kunna röra sig, knacka eller luta sig för att besvara frågor under en seans.

I modern tappning används trollbord ibland inom alternativ andlighet för att:

  • Få vägledning

  • Kommunicera med guider

  • Utforska sitt undermedvetna

Det fungerar på liknande sätt som pendel eller tarot, där det inte nödvändigtvis handlar om ”magi”, utan om att stimulera intuitionen och öppna för djupare förståelse.


Vad är attraktionslagen?

Attraktionslagen (Law of Attraction) är en filosofi som bygger på idén att lika attraherar lika. Det du fokuserar på – med känsla, tanke och handling – tenderar att manifestera sig i ditt liv. Enkelt uttryckt: om du ständigt tänker på brist kommer du uppleva mer brist. Om du fokuserar på tacksamhet, överflöd och möjligheter, så skapar du mer av det.

Kärnbegrepp inom attraktionslagen:

  • Visualisering: föreställ dig det liv du vill ha.

  • Tacksamhet: uppskatta det du har redan nu.

  • Affirmationer: förstärkande ord och meningar.

  • Känsla: det är inte bara vad du tänker – utan hur du känner.

Design av omslag

Design av omslag

Ofta krävs en professionell yrkesroll för detta. Du anlitar kanske antingen en illustratör eller en fotograf. Själv är jag utbildad konstnär och även konstfotograf så det har jag haft nytta av när jag skapar omslag – utom när jag använder traditionellt förlag, för då vill de gärna själva ge förslag.

Det är viktigt att omslaget är tilltalande. OCH det är inte helt enkelt eftersom detta avgöras i betraktarens ögon. Några tycker om abstrakt konst exempelvis och andra hatar den.

En stor del av försäljningen sker på nätet, så det gäller att nå ut till så många som möjligt med ett tilltalande omslag. Skapar du en serie – vilket jag har gjort för en del av mina fackböcker – bör du kanske hålla dig till ungefär samma bottenfärg etc. Om du skrivit en roman, är det viktigt att omslaget är anpassad till texten i boken.

Jag har använt mig av BoD:s tjänst easyCOVER när jag använt mig av print-on-demand. När jag använt mig av hybridförlag eller traditionellt förlag, har jag kommit med förslag till omslaget och ibland har redaktören köpt mitt förslag, andra gånger inte.

Använder du en mall (vid print-on-demand-tjänst), kan du ladda upp egna bilder och skriva in egen baksidestext etc men oftast inte sätta texten som då är given i mallen. Då kan det vara bra att kunna skapa egen design för omslaget via ett grafiskt verktyg, typ Adobes Photoshop eller liknande.

För att få till detta, på rätt sätt, måste du göra en omslagsberäkning. Denna tjänst finns gratis hos BoD (Books on Demand) ifall du använder deras tjänst.

Här kan du se några olika omslag till böcker i vilka jag deltagit eller som jag har skrivit:

Lycka till!

Monica